Alina Voicescu

Alina Voicescu, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua! Am o pisicuta , cam 6 luni, care pare sa aiba ceva probleme la ochisorul stang. Ce imi recomandati? Va multumesc!


R: 

Iritația oculară cauzează o creștere a cantității de lacrimi produse, organismul încercând în acest fel să „curețe” locul și să elimine agentul iritant. Ochii pot fi iritați de pătrunderea unui corp străin sub pleoape, dar și de agenți patogeni (bacterii, viruși, paraziți etc).
De asemenea, există situații în care pleoapele prezintă o dezvoltare anormală și astfel se produce o iritație continuă a ochilor. Astfel, este posibil ca pleoapa animalului să fie întoarsă spre interior (afecțiune ce poartă numele de entropion) sau spre exterior (afecțiune denumită ectropion). Mai pot exista fire mici de păr care cresc haotic la nivelul pleoapei și care zgârie corneea.
În toate aceste cazuri în care se înregistrează iritație oculară animalul va manifesta și semne vizibile de disconfort și/sau durere, asociate cu alte semne (prurit, conjuctivită, lipsa poftei de mâncare, letargie, febră etc), în funcție de natura și gravitatea afecțiunii.
În cazul în care animalul nu se manifestă ca și când ar fi deranjat de ceva în zona oculară, este posibil să fie vorba de o drenare defecutoasă a secrețiilor lacrimale.
Pentru determinarea cauzei iritației oculare se va realiza un consult general și oftalmologic amănunțit. Se poate realiza și o analiză a secreției oculare în cazul în care se suspectează prezența unei infecții bacteriene, precum și o antibiogramă pentru idenficarea antibioticului la care este sensibil agentul patogen respectiv. În cazul în care iritația este datorată unei modificări la nivelul pleoapei, atunci se va interveni pe cale chirurgicală pentru corectarea problemei.

Alina Voicescu, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.