Lăcrimarea excesivă la pisici
Valentina Tudor, dr. med. vet.
MAXI PET Str. Sibiului, nr.10 Șelimbăr, Jud. Sibiu, Șelimbăr
Î: Motanul meu are o problema la ochiul stâng și as dori sa ma îndrumați ce tratament ii pot lua , ii curge ochiul ca și cum ar lacrima mereu, mai strănută din când in când și îl jenează ca are tendința sa îl închidă . Va rog mult sa ma ajutați. Mulțumesc din suflet .
R: Lacrimarea excesivă poartă denumirea de epiforă și se definește drept un exces de secreție lacrimală care nu se drenează prin canalele lacrimale și se scurge pe fața animalului. Epifora poate fi cauzată de o iritație la nivel ocular sau de o problemă la nivelul canalelor lacrimale (obstrucții) care împiedică drenarea secreției lacrimale.
Iritația oculară cauzează o creștere a cantității de lacrimi produse, organismul încercând în acest fel să „curețe” locul și să elimine agentul iritant. Ochii pot fi iritați de pătrunderea unui corp străin sub pleoape, dar și de agenți patogeni (bacterii, viruși). În toate aceste cazuri în care se înregistrează iritație oculară pisica va manifesta și semne vizibile de disconfort și/sau durere, asociate cu alte semne (prurit, conjuctivită, lipsa poftei de mâncare, letargie, frebră etc), în funcție de natura și gravitatea afecțiunii.
Pentru determinarea cauzei iritației oculare se va realiza un consult general și oftalmologic amănunțit. Se poate realiza și o analiză a secreției oculare în cazul în care se suspectează prezența unei infecții bacteriene pentru idenficarea antibioticului la care este sensibil agentul patogen respectiv.
În cazul în care pisica nu se manifestă ca și când ar fi deranjată de ceva în zona oculară, este posibil să fie vorba de o drenare defecutoasă a secrețiilor lacrimale.
Obstrucțiile pot apărea și consecutiv unei infecții din trecut care, în perioada de manifestare a bolii, indiferent de tratament, au cauzat închiderea canalelor lacrimale sau au „înfundat” orificiile colectoare. În aceste situații, canalele lacrimale pot fi desfundate de către medicul veterinar. De asemenea, este posibil ca orificiile lacrimale să fie închise din naștere, situație în care se va interveni pe cale chirurgicală.
Întrucât nu avem un diagnostic cert, nu vă putem recomanda niciun produs. Un diagnostic și un tratament corespunzător se stabilește numai în urma examinării fizice a animalului.