Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua!

Cățelușa mea a fătat ieri după amiaza 7 pui, însă gafaiala specifica travaliului și momentului fatarii încă persista și astăzi. Nu are niciun alt simptom, mănâncă, bea, e protectoare cu puii, doar ca gâfâie mereu. Ce e de făcut? Menționez ca ultima data când a fătat a avut o cădere de calciu.

Va multumesc!


R: 

După fătare se recomandă vizita la medicul veterinar în maxim 24 de ore de la fătare pentru realizarea unui consult general. Acest lucru este recomandat pentru a vă asigura ca totul este în regulă și că au fost fătați toți puii și eliminate toate placentele. Timp de câteva zile femela mai poate avea descărcări vaginale și chiar eliminări de coaguli. Anunțați medicul dacă descărcările persistă mai mult de 7 zile sau dacă au culoare modificată sau miros neplăcut.

Retenția placentară poate conduce la apariția metritei acute (infecție uterină acută). Femelele afectate de metrită manifestă, de regulă, semne de boală: febră, abatere și inapetență, iar din tractusul genital se elimină secreții cu miros neplăcut. Mamele bolnave își neglijează puii care „plâng” continuu.

Metrita acută trebuie suspicionată la toate femelele de companie care prezintă, postpartum, semne generale de boală și scurgeri genitale patologice. La palpare se simte uterul mărit și flasc. Pentru stabilirea diagnosticului este necesar un examen ecografic pentru a controla posibilitatea reținerii vreunui fetus sau a unor placente.

Eclampsia reprezintă o deficiență de calciu de la nivelul sângelui (hipocalcemie) care apare în săptămânile după fătare, deși poate să se dezvolte și înaintea fătării sau pe perioada lactației. De regulă, simptomele apar în primele 40 de zile de fătare.

Simptomele ce pot fi observate sunt: lipsa instinctului maternal, nervozitate, neliniște, dezorientare, gâfâială, vomă, diaree, mers rigid, tulburări musculare, tetanii (rigiditate la nivelul întregului corp), convulsii, temperatură corporală ridicată, respirație grea și rapidă.

Cauzele apariției eclampsiei pot fi:
- administrarea suplimentară de calciu pe perioada gestației (fără recomandarea unui medic veterinar)
- administrarea unei diete pe perioada gestației cu un raport calciu/fosfor necorespunzător sau a unei diete de slabă calitate
- greutate corporală scăzută comparativ cu numărul puilor.

Pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine este necesară realizarea unui control medical, alături de o dozare a calciului de la nivel sangvin.

Eclampsia poate pune în pericol viața femelei, dacă este lăsată netratată. Tratamentul va viza scăderea temperaturii corporale și restabilirea concentrației de calciu din sânge pe cale injectabilă (intravenos lent). Administrarea de calciu pe cale orală are nevoie de o perioadă de până la 24 de ore pentru a ajunge la nivelul sângelui, timp în care starea cățelușei se poate înrăutăți. De asemenea, dacă se utilizează preparate ce sunt indicate pentru utilizare injectabilă atunci cantitatea de calciu ce va fi absorbită la nivel intestinal va fi mult redusă, insuficientă pentru restabilirea echilibrului mineral. În anumite cazuri poate fi recomandată înțărcarea puilor precoce sau utilizarea unei formule speciale de lapte pentru hrănirea acestora, în locul laptelui matern. Dacă se va continua alăptarea puilor de către mamă va trebui să monitorizați permanent calciul seric.

O cățea ce a prezentat eclampsie va fi predispusă pentru apariția altor episoade la gestațiile următoare. Pentru prevenirea reapariției eclampsiei la fătări ulterioare va trebui să aveți în vedere următoarele aspecte:
- asigurarea unei diete de calitate și cu un raport de calciu/fosfor (1:1 sau 1:2) înainte de montă și pe durata gestației
- administrarea suplimentară de calciu se va realiza doar la recomandarea medicului veterinar (dacă acesta a observat prezența unui deficit ce trebuie corectat pe baza rezultatelor analizelor speciale)
- evitarea mâncărurilor cu concentrație crescută de fitați (soia, orz, orez, tărâțe și germeni de grâu) care interferă în procesul de absorbție al calciului de la nivel intestinal.

Pentru orice simptom sau modificare a stării generale a cățelușei apărută după fătare este necesar un control medical veterinar pentru identificarea cauzei și stabilirea unei scheme de tratament.

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.