Î: Buna ziua.Am un iepure mascul cam de 3 luni care prezinta scuame si caderea parului si prurit.La un ex micologic mi s.a spus ca are micoza si s.a indicat trat cu clotrimazol.evolutia este nefavorabila,caderea parului de pe ceafa s.a accentuat,pielea a devenit rosie cu scuame albe in mai multe locuri si se extinde. Ce se poate face?

in rest iepurele e vioi si mananca.
Va multumesc

 R: Bună ziua,

Vă mulțumim pentru întrebarea dumneavoastră,
Micozele sunt o afecțiune freceventă la iepuri, asociată cu un sistem imunitar slăbit. Cele mai importante ciuperci implicate în patogeneză sunt Trichophyton mentagrophytes și Microsporum canis.

 

Această boală poate fi contactată de la câini sau pisici și poate fi transmisă și oamenilor, așa că vă recomandăm să manipulați iepurele cu mănuși medicale. 

Principalele simptome întâlnite sunt cele descrise de dumneavoastră: căderea părului pe diferite zone ale corpului, prurit, înroșirea pielii și apariția scuamelor.
Tratamentul recomandat este compus din administrarea pe cale orală a griseofulvinei, zilnic, timp de 2-3 săptămâni, însoțită de aplicarea locală de unguente cu clotrimazol (după tunderea zonei afectate), cremă cu miconazol, spray cu enilconazol, timp de 2 săptămâni după dispariția semnelor clinice.
De asemenea, se recomandă dezinfecția riguroasă a spațiului în care stă iepurele, schimbarea completă a așternutului și administrarea de complexe vitaminice în hrană sau apă pentru stimularea imunității.


Sperăm că aceste informații vă vor fi de folos,

Gabriel Catalin Cernica

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.