Micozele la hamsteri
Î: Buna ziua! am un hamster pitic rusesc si de o vreme nu e foarte activ.Are o micoza care a început de la urechi,se scarpina foarte mult si ii cade părul.Ma puteti ajuta,va rog? Va multumesc!
R: Micozele sunt afecțiuni frecvente la hamsteri, asociate cu un sistem imunitar slăbit. Cele mai importante ciuperci implicate în patogeneză sunt Trichophyton mentagrophytes. Părul animalelor devine friabil și cade, pielea rămânând uscată și hipercheratozată.
Dermatitele sunt descrise ca inflamații ale pielii. Simptomatologia include de la simplă înroșire a pielii până la apariția rănilor deschise, crustelor. Dermatitele pot apărea din mai multe cauze. Sunt mai multe tipuri de dermatite în funcție de factorul declanșator.
Multe dintre problemele de piele sunt cauzate de infecții sau paraziți. Dermatofitoza este cauzată de fungi. Unii hamsteri nu prezintă nicio simptomatologie, alții prezintă zone depilate care pot fi cu cruste, cu descuamări și cu zone roșiatice pe margini. Hamsterii pot lua boala de alte animale, de la oameni sau de pe obiecte contaminate. Diagnosticul îl stabilește medicul veterinar prin examen clinic, examen parazitologic cu lampă Wood sau prin examen parazitologic din material recoltat din zonele afectate.
Medicul veterinar poate prescrie, după stabilirea unui diagnostic, aplicarea unui unguent antimicotic. Infecțiile cu acarieni sunt afecțiuni cutanate frecvente. Când un animal are o infestație masivă cu acarieni pielea apare inflamată, uscată, cu cruste, se descuamează, depilată, în special în regiunea dorsală și posterioară. Mai sunt și alte tipuri de acarieni cu localizare auriculară, nazală, etc. Pentru tratamentul infecțiilor se folosește un antiparazitar specific, iar cușca animalului se curăță intens și se dezinfectează.
Tratamentul poate oferi uneori doar o dispariție a simptomelor pentru o perioadă. Acest lucru este variabil de la animal la animal. Lăsată netratată boala poate predispune la apariția unor infecții cutanate bacteriene secundare.
Hamsterii pot, de asemenea, să dezvolte diverse alergii și infecții cutanate.
Alergiile, cel mai frecvent cele cauzate de așternutul utilizat în cuști, pot duce la apariția dermatitelor caracterizate de căderea părului, cruste, prurit, apariția puroiului. Alergiile sunt caracterizate și de alte manifestări cum ar fi scurgeri nazale, oculare, edem, probleme respiratorii, etc. Alergiile mai pot fi cauzate de detergenți, dezinfectante utilizate la curățarea cuștii animalului, parfumuri, aerosoli, insecticide spray, etc.
Recomandarea este să mergeți la un cabinet veterinar pentru un consult în vederea stabilirii unui diagnostic (eventual după efectuarea unor examene paraclinice). Ulterior se va institui tratamentul corect și eficient.