Daniela Ghelmez, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Buna ziua! Am un motanel in varsta de maxim 2 ani adoptat de pe strada. Il tin la apartament si nu l-am scos afara. De ieri are un comportament ciudat, e mai putin activ (dar mananca, se misca, nu sta incovoiat) si saliveaza in abundenta. azi noapte , pt prima oara, a facut treaba mare in pat. mentionez ca a folosit litiera inca din prima noapte dupa adoptie. Temperatura lui pare sa fie mai ridicata. Azi si luni nu voi putea ajunge la veterinar cu el. O parere, in legatura cu cauzele? Va multumesc!

R: Modificările comportamentale pot fi cauzate de o problemă medicală din cauza căreia pisica alege să defecheze în altă parte decât cea dorită de dumneavoastră. În această situație este necesară o vizită la cabinetul veterinar pentru un consult de specialitate. Este necesară o evaluare generală a stării de sănătate, teste de laborator, radiografii, ecografii.
O simplă constipație poate determina pisica să își facă nevoile în locuri nepotrivite.
Durerea sau disconfortul pot fi o altă cauză a defecării neadecvate. Pisica poate avea dificultăți în a urca sau coborî în și din litieră și se abține până când nu mai poate. Sau poziția în sine este mai confortabilă atunci când nu folosește litiera.
La pisicile în vârstă medicul veterinar poate să descopere artrita și să prescrie un tratament pentru a crea o stare de confort.
La pisicile în vârstă se mai poate diagnostica și demența, ceea ce poate duce la modificări în comportament. De asemenea și în acest caz medicul veterinar va institui un tratament potrivit.
După ce s-au eliminat cauzele medicale se pot lua în calcul problemele comportamentale. Acestea pot să apară ca urmare a existenței stresului în mediu. Orice modificare cum ar fi o mutare, sau apariția unui nou animal, sau a unui copil sau price modificare chiar și minoră poate duce la apariția stresului la pisici.
Orice factor stresant poate să determine pisica să aleagă alte locuri.
Dacă în timpul defecării este speriată de ceva , sau sunt anumite zgomote pisica poate să își caute un alt loc.
Este nevoie să face niște investigații amănunțite atât mediului cât și pisicii pentru a putea descoperi cauza și a remedia problema.
În cercați să nu certați pisica pentru că acest lucru va înrăutăți problema.
Salivația abundentă apare în următoare situații :
- probleme dentare
- insuficiența renală
- intoxicații cu plante
- traumatisme
- corpuri străine
- cancer
- frica
- bucurie
Salivația abundentă apare în cazul prezenței unei dureri la nivel bucal care determină pisica fie să nu vrea să înghită, fie să nu poată, astfel saliva în exces să curgă din gură.
Durerile pot fi cauzate de probleme dentare , de leziuni la nivelul gurii sau de tumori la nivel oral.
Salivația abundentă apare și când pisicile ingerează substanțe toxice sau produse alterate cu un gust neplăcut.
În cazul prezenței unor corpuri străine în esofag saliva nu mai are cum să fie înghițită și atunci curge din gură.
Și administrarea unor medicamente amare poate duce la o salivație abundentă.
În situațiile în care pisica are senzația de greață din cauza diferitelor afecțiuni (gastrointestinale, renale, hepatice ) de asemenea se poate observa prezența unei salivări excesive.
Este necesară vizita la un cabinet veterinar unde medicul veterinar să consulte animalul , să efectueze analize de sânge și dacă este cazul ecografie, radiografie, endoscopie.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.