Motănel care mușcă
Gabriel Cernica, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Buna ziua,
Pisica mea.....baiat , 9 luni....cand dorim sa ne jucam cu el.....musca. Pot sa-l tin in brate si sa-l mangai doar cand este inainte si dupa somn. Se mai poate educa?
Il am de la varsta de o luna.....a stat numai in apartament....nu a fost batut sau alte treburi neplacute.....chiar este fff iubit. Ce pot sa-l fac sa nu mai muste si sa-l pot tine in brate si mangaia.
Cu multumiri anticipate,
Dorina
R: E cam greu de crezut ca o muscatura poate fi o forma de comunicare, mai ales dupa ce pisica s-a “zburlit” la dumneavoastra si v-a mai si muscat, dar in esenta asta este – o forma de comunicare. Pisicile pot musca pentru ca sunt speriate, pentru ca nu se simt bine sau pentru ca nu au chef in momentul respectiv sa fie atinse sau mangaiate. Pentru un pisoi, a musca este o forma de joaca. Ca sa nu muste, o pisica trebuie invatata de cand este pui ca acest comportament nu este agreat. Oricat de tentant este sa va folositi degetul pe post de jucarie nu este o idee prea buna. Dintii pisoiului in curand vor fi ascutiti si puternici si daca el este obisnuit sa-i “ascuta” pe mana dumneavoastra asa va face si cand va fi o pisica matura. Multe persoane afirma ca in timp ce se jucau cu pisica au fost muscate de aceasta “din senin” - total eronat. Daca urmariti limbajul trupului unei pisici, o sa vedeti cateva semne clare ca este nemulumita si nervoasa – blana se zburleste pe spate, maraie, isi turteste urechile, isi fereste capul de mangaieri sau atingeri si da din coada. Exista cateva locuri in care nu-i place sa fie atinsa, indiferent de starea ei, inca de cand e pisoi. Unul dintre cele mai intalnite locuri neplacute pentru o pisica sunt labele din partea posterioara. Daca va musca atunci cand o mangaiati intr-un loc in care de obicei ii face placere, ar fi mai bine sa va uitati daca nu cumva pe acea suprafata au aparut leziuni. O alta cauza din care pisica ar putea sa muste ar fi o atmosfera stresanta, ca de exemplu un zgomot puternic sau agitatie in casa. Nu o indepartati brusc de dumneavoastra, nu veti face altceva decat sa o stresati si mai tare, incercati sa o linistiti, luati-o in brate si vorbiti cu ea. Pe langa faptul ca va fi uimita ca nu a fost pedepsita, se va linisti si nu va mai musca.
Pisicile se dresează cel mai ușor în timpul sesiunilor de joacă. În timpul jocului, pisicile vor mușca și vor scoate ghearele, acționând pe baza instinctelor de vânător înnăscute. De aceea este important să înveți pisica să se joace doar cu pernuțele, niciodată cu ghearele și să renunțe la mușcat. Începeți prin a instiga pisica la un joc de luptă ușor. În timpul jocului, laudă mereu pisica dacă rămâne blândă. Creșteți gradual intensitatea jocului fiind mereu atent la acțiunile pisicii. Când observați că pisica devine prea entuziasmată sau începe să scoată ghearele și dinții, încetinește timpul de joacă sau renunță definitiv la joacă pentru o perioadă scurtă de timp. Pisica se va calma și-și va retrage ghearele. După perioada de calmare, reluați joaca. Dacă pisica nu se calmează, renunțați la joacă. Pisicile, mai ales pisoii, adoră joaca. Dacă opriți brusc sesiunea de joacă îi transmiteți un mesaj destul de răspicat. Dacă repetați această acțiune de câteva ori pisica va înțelege că din cauza agresiunii ei se oprește joaca. În perioada de dresare este foarte important să puneți la dispoziția pisicii o jucărie pe care să o poată ataca, zgâria sau mușca. Două sesiuni de 15 minute de joacă pe zi sunt suficiente pentru a elimina excesul de energie al pisicii precum și pentru a o dresa. Dacă însă pisica continuă să vă atace, căutați un recipient de tip spray și umpleți-l cu apă. Stropiți pisica de fiecare dată când vă mușcă. După câteva băi, pisica va învăța să nu mai muște.