Î: Buna, am un papagal Micul Alexander si in ultima vreme am observat ca penele din jurul ochilor si al ciocului au inceput sa dispara, este o problema de sanatate sau pur si simplu isi schimba penajul?

R: Penajul este una din trăsăturile care diferențiază păsările de mamifere. Rolul penajului este acela de a menține temperatura corpului constantă (la pasări, aceasta este destul de ridicată), având în același timp rol și în zbor.

Penele sunt acoperite, la majoritatea speciilor, cu un strat subțire de grăsime, care împiedică apa să ude în întregime pasărea.
Căderea penelor la păsări poate avea mai multe cauze: năpârlirea, stresul, deficiențe alimentare, paraziții externi, afecțiuni bacteriene sau micotice etc.

Năpârlirea anormală reprezintă schimbările de penaj care nu se încadrează în perioada caracteristică speciei privind durata și modul de acoperire corporală. Năpârlirea masivă reprezintă încetinirea sau încetarea procesului de creștere a penelor. Păsările afectate arată de parcă ar fi jumulite, penele fiind destrămate sau rupte.

Năpârlirea franțuzească reprezintă creșterea și căderea continuă a penelor, fără să se ajungă la o acoperire totală a corpului. Pleșuvirea reprezintă lipsa totală sau parțială a penelor, fiind localizată la nivelul gâtului, capului si al cloacei. Năpârlirea moale reprezintă caderea permanentă sau parțială de pene, învelișul pilos având un aspect rărit.

Năpârlirea neregulată reprezintă năpârlirea în afara perioadei de năpârlire fiziologică, având ca și cauze schimbarea temperaturii, a mediului sau stresul.

Pentru a grăbi refacerea penajului, puteți să îi administrați în apa de băut Muta-vit.

De asemenea, este indicat să îi administrați, pe lângă hrana specifică, ou fiert (albuș) o dată pe săptămână, fructe, alimente bogate în proteine, iar umiditatea în camera unde stau papagalii trebuie să fie crescută.

În cazul în care se extinde zona de penaj afectat, vă recomandăm aplicarea de Endectocid, o soluție care previne și tratează infestațiile parazitare interne și externe.

În tot acest timp, este recomandat să îi urmăriți starea generală și eventualele modificări ale pielii în zonele afectate.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.