Gabi Cernica

Gabriel Cernica, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Am o pisicuta de 3 ani aproximativ, castrata, iar la baza cozii i-a aparut o portiune cu mai putina blana. As dori cateva sfaturi despre ingrijirea zonei. .


R: 
In zona de la baza cozii, apare cel mai des dermatita determinata de diverse alergii.

Dermatita miliara felina este un termen utilizat pentru a descrie o afectiune a pielii la pisici, care, cel mai adesea, este consecinta unei reactii alergice.

Din punct de vedere clinic, pisica prezinta o eruptie pruriginoasa (care provoaca mancarime) si se poate linge, scarpina sau isi contracta ritmic pielea. Eruptia progreseaza rapid spre leziuni mici acoperite de cruste; acestea ar putea fi consecinta auto-traumatizarii sau rezultatul reactiei alergice insasi. Cea mai frecvent afectata zona este de-a lungul coloanei vertebrale (cu predilectie, portiunea terminala) si de jur imprejurul bazei cozii. Blanita, devine rara in zonele afectate, acest simptom putand fi singurul prezent in cazurile moderate. In cazurile grave, zona afectata de eruptie se infecteaza, aparand acoperita cu pustule sau leziuni asemanatoare cosurilor. Pisicile afectate isi petrec mult timp toaletandu-se si scarpinandu-si zonele afectate.

Cea mai frecventa cauza a dermatitei miliare feline este alergia la purici.
Dermatita miliara poate reprezenta si o reactie la alte substante iritante sau alergeni. Parazitii de tipul Cheyletiella (acarienii blanii sau „matreata ambulanta"), paduchii si acarienii urechilor pot fi responsabili pentru aparitia semnelor clinice ale dermatitei miliare. De asemenea, dermatita miliara poate indica o alergie la un ingredient din hrana pisicii (dermatita alergica alimentara) sau un raspuns la un alergen inhalator (atopie).

Diagnosticul se bazeaza in principal pe istoricul medical si semnele clinice. Daca puricii sau fecalele de purici sunt observate sau daca pisica nu este deparazitata extern luna de luna, diagnosticul este adesea presupus a fi alergia la purici. Daca este suspectata o alta cauza sau daca afectiunea nu raspunde la tratamentul de combatere a puricilor, raclatele de piele, biopsiile, testele alergologice o dieta hipoalergenica de excludere pot fi recomandate.

Tratamentul implica inlaturarea alergenului sau substantei iritante cauzale si diminuarea semnelor clinice ale pisicii. Un produs de preventie si de combatere a puricilor va fi folosit daca dermatita alergica la purici este suspectata. Puricii vii sunt rareori sesizati pe pisici datorita tabieturilor lor de toaletare fastidioasa. De aceea, pisicile care se prezinta pentru prima data cu dermatita miliara sunt adesea tratate ca fiind suferinde de dermatite alergice la purici, cu exceptia cazul in care s-a depistat o alta cauza. Imbaierile si tamponarile cu substante antiseptice (clorhexidina) pot fi utilizate pentru dezinfectia pielii si regenerarea parului. Medicul veterinar poate prescrie o cura scurta de medicamente antiinflamatorii, cum ar fi corticosteroizii, pentru a reduce pruritul constant pana cand tratamentul specific incepe sa-si faca efectul.

Gabriel Cătălin Cernica, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.