Naşterea la porcuşorii de Guineea
Î: Bună ziua. Chiar în noaptea de Revelion una din cele două femele de porcuşori de Guineea pe care le avem a născut doi puişori drăgălaşi. Credem că şi cea de a doua femelă este gestantă. Cum este bine să procedăm? Să procurăm înca o căsuţă pentru cea de a doua viitoare mamă şi astfel să îi lăsăm pe toţi în aceaşi cuşcă sau este bine să le separăm, în cuşti diferite? Orice alte sfaturi sunt bine venite.
Vă mulţumim, Ionuţ
R: Femelele se recomandă pentru reproducere până la vârsta de 3 ani, iar masculii până la 4 ani. Perioada de gestaţie este de 59-73 zile (în general 68 zile) şi în medie se nasc 3-5 pui.
Pe toată perioada de gestaţie femela va fi supravegheată îndeaproape, cuşca se va menţine curată, apa trebuie să fie proaspătă şi servită la discreţie, iar hrana trebuie să fie diversificată şi bogată în vitamina C. Fânul obişnuit va fi combinat cu cel de lucernă, pentru a-i creşte aportul de calciu. Se vor evita schimbările bruşte de mediu sau alimentaţie.
Este bine ca femela gestantă să nu fie izolată de porcuşorul de acelaşi sex, dar ar trebui să se separe de porcuşorul mascul pentru a evita apariţia unei gestaţii imediat după fătare (lucru ce ar putea epuiza femela, dar poate afecta şi calitatea produşilor de concepţie).
Femelele porcuşor de Guineea sunt în general mame bune, de multe ori chiar adoptă puii altor femele sau puii orfani.
Naşterea se desfăşoară pe o perioadă de 15-40 minute, în funcţie de numărul puilor. Femela naşte puiul, iar apoi, cu ajutorul dinţilor, rupe membrana, cordonul ombilical şi apoi linge puiul. Ea va curăţa totul în timpul naşterii şi va mânca - o parte, sau în totalitate - chiar şi placentele. Placenta este o sursă de energie, conţinând şi o cantitate mare de ocitocină, hormon care asigură contracţiile uterine şi stimulează ejecţia laptelui. După câteva ore, curăţaţi doar locurile murdare (şi aruncaţi eventualele placente rămase). Aşternutul se va schimba numai după câteva zile. Femela şi puii vor avea nevoie de odihnă şi linişte.
Porcuşorii se nasc cu blaniţă şi cu ochii deschişi. Puii sunt capabili să se deplaseze şi să se plimbe încă din primele ore post partum. Pe lângă laptele matern pot consuma şi hrană, vor mânca fân, verdeaţă, vor bea apă etc. Dinţii lor sunt definitivi, pe lângă lapte pot consuma şi alimente ce trebuie bine masticate. Mama lor are 2 mameloane, puii vor suge pe rând (dacă sunt mai mulţi).
Chiar dacă sunt independenţi, puii vor trebui să rămână alături de mama lor trei-patru săptămâni, după care ar trebui separaţi pe sexe pentru a evita apariţia de gestaţii la vârste foarte mici.