Î: Bună ziua. Am un peruş în vârstă de 6 ani, iar sub ochiul stâng e umflat de 4 zile şi nu mai are nici puf pe zona umflată. Mănâncă foarte mult, e vioi, penajul e lucios, frumos colorat şi la locul lui.
Vă rog să-mi spuneţi dacă necesită un consult sau trece de la sine.

R: Este foarte bine că starea generală a peruşului dumneavoastră nu s-a înrăutăţit şi că el continuă să se hrănească chiar dacă are acestă leziune.

Este greu de pus un diagnostic exact doar pe baza relatărilor dumneavoastră, dar o să încerc pe cât posibil sa vă expun cauzele posibile ce determină această afecţiune. Aş fi avut nevoie de mai multe informaţii privind numarul păsărilor din colivie şi alte detalii care m-ar fi ajutat să orientez mai bine diagnosticul.
1. poate fi vorba despre un hematom (acumulare de sânge), o colecţie seroasă sau purulentă post-traumatică. În cazul în care pasărea este speriată şi se zbate în colivie, colivia are dimensiuni mici şi este accesorizată cu elemente numeroase sau cu margini nefinisate sau chiar un traumatism apărut în urma altercaţiei cu altă pasăre.
2. un proces infecţios ce se poate dezvolta pe fondul unei leziuni preexistente
3. dezvoltarea unei micoze ce poate determina grataj şi de aici leziunea pe care aţi observat-o
4. prezența unei tumorete

Vă recomand să duceţi pasărea pentru a fi examinată de un medic veterinar, pentru a stabili exact un dignostic pe baza semnelor clinice şi eventual a unor examinări suplimentare.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.