Adriana Florentina Florea

Medic veterinar,
Maxi Pet, Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 


 

 

Î: Bună ziua. Aş avea nevoie de părerea unui specialist. Părinții mei au un rottweiler adult de talie medie de nouă ani. De două săptămâni nu mai vrea să mănânce bobiţe pentru caţei, a paralizat de picioarele din spate, ţine capul pe partea dreaptă. Știu că ar trebui să vină un doctor să îl vadă dar nu au curaj pentru că reacţionează urât şi nici botniţa nu îi încape.
Momentan merge şi şi-a recăpătat pofta de mâncare. Este hrănit cu altceva, bobiţe tot nu vrea. I s-a administrat antibiotic şi antiinflamatoare. Capul îl mai ţine pe partea dreaptă şi strănută des iar, de două zile vomită noaptea un lichid galben verzui.
Ce tratament sa îi dau, pastile, hrană specială?
Mulţumesc. Doru


R: Osteoartrita (sau boala articulară degenerativă) afectează aproximativ 90% din carnivorele domestice de vârstă înaintată și se caracterizează prin deteriorarea progresivă a cartilajului articular și formarea de osteofite (ciocuri) în interiorul articulațiilor mobile.

În urma acestor modificări apar durerea și șchiopătura, care pot ajunge până la pierderea capacității de mișcare și adoptarea decubitului permanent. La apariția durerii concură și procesul inflamator ce apare local.

 

Osteoartrita primară apare ca o consecință a uzurii și erodării cartilajului articular o dată cu înaintarea în vârstă, în timp ce osteoartrita secundară apare consecutiv unor afecțiuni preexistente ale articulației (de ex: displazia de șold sau traume articulare).

 

Factori predispozanți: vârsta înaintată, greutatea la care sunt predispuse: animalele supraponderale, exercițiile fizice suprapuse peste traumele articulare, leziuni ale structurilor articulare etc.

 

Simptome: mers îngreunat, apariția șchipăturii, animalul se ridică de jos cu dificultate, deplasarea este greoaie și nesigură, animalul încearcă să își protejeze membrul afectat. Datorită durerii, animalul manifestă modificări de comportament, devenind apatic, retras, refuză mâncarea. În cazurile avansate, când animalul nu își folosește membrele o perioadă mai lungă de timp, apare atrofia musculară.

 

Diagnosticul se pune pe baza anamnezei și a examenului clinic, coroborate cu diagnosticul imagistic (radiografie sau RMN). Evoluția bolii este progresivă, diagnosticul punându-se de cele mai multe ori în stadiile avansate ale bolii.

 

Ca metode nechirurgicale de tratament amintesc: exerciții fizice fără impact major asupra articulațiilor (înot), reducerea greutății corporale (în cazul în care animalul este supraponderal), medicație pentru protejarea cartilajului articular (suplimente nutritive pe bază de condroitin sulfat și glucozamină sau pe bază de cartilaj de rechin), medicație antiinflamatoare.

 

Faptul că merge momentan se datorează antiinflamatoarelor pe care i le-ați dat, dar este indicat să le administrați doar la recomandarea medicului veterinar și la stricta supraveghere a acestuia. De asemenea, și voma se poate datora tot medicației antiinflamatoare, care ar trebui administrată împreună cu un protector de mucoasă gastrică.

 

Ca și alimentație, vă recomand hrană specială pentru câini cu probleme articulare, spre exemplu: Hill’s J/D, Advance Articular Care, Purina JM Joint Mobility, Royal Canin Mobility (ordinea este aleatorie).

 

Pentru un diagnostic corect va trebui să vă adresați unui medic veterinar, care va analiza poziția animalului în mers și în staționare, sensibilitatea articulară și va institui o conduită terapeutică adecvată.

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.