Î: Bună ziua. Papagalul meu are un ochi puțin roșu, umed și cam umflat. Ce-i de facut? Vă mulţumesc.

R: Din semnele clinice expuse de dumneavoastră tind să cred că este vorba de o conjunctivită.

Conjunctivita este o afecțiune inflamatorie a conjunctivei ce poate avea diferite cauze: bacteriană, virală, alergică, factori iritanţi sau corpi străini. Conjunctivita este cea mai frecventa afectiune a conjunctivei, severitatea ei variind de la hiperemie conjunctivală(ușoara înroșire) însoțită de lăcrimare, până la inflamații foarte grave datorită complicațiilor. Deseori, în cazuri mai grave conjunctivita poate fi asociată cu blefarita (inflamația pleoapelor).

Conjunctiva este o membrană subțire, transparentă, bine vascularizată, care tapetează suprafața anterioara a globului ocular și fața posterioară a pleoapelor. Datorita localizarii sale, conjunctiva este expusă acțiunii factorilor externi și a microorganismelor.

Rezistența în fața acestor agresiuni este dată de lacrimi care diluează și elimină materialul infecțios, iar prin conținutul de lizozim, betalizin, IgA, IgG, împiedică creșterea și dezvoltarea germenilor.

Diagnosticul se realizează pe baza semnelor clinice: înroșirea ochiului,fotofobie (sensibilitatea la lumină), lăcrimare, prurit (mâncărime). Pentru a se stabili cauza exactă și agentul patologic implicat se va realiza un examen bacteriologic, virusologic al secreției lacrimale.

Pentru un diagnostic corect și stabilirea cauzei exacte vă recomand să mergeți cu pasărea la medicul veterinar curant pentru a institui tratamentul medicamentos adecvat (se stabilește în funcție de cauza inflamației ex: unguent/colir cu antibiotice și antiinflamatorii dacă este cauză bacteriană, lacrimi artificiale dacă este un factor iritant, spălarea din abundență a ochiului cu ser fiziologic sau lacrimi artificiale pentru înlăturarea corpului străin dacă este cazul, înlăturarea agenților cu potențial alergenic).

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.