Î: Bună ziua! Am şi eu o problemă cu porcuşoara mea de Guineea, de ceva vreme este foarte supărată şi nu îşi poate mişca membrele posterioare. Ce se întâmplă oare cu ea? Are paralizie? Aştept sfatul dumneavoastră! Vă mulţumesc. Dana
R: Paralizia este definită ca pierderea abilității de  mișcare a unei parți din corp, în cazul porcușorului Dvs. - trenul posterior. Din nefericire, porcușorii de guinea pot suferi astfel de paralizii ale trenului posterior, ce îi împiedică să miște membrele posterioare și să se deplaseze în mod normal.

Există multe cauze posibile ale apariției acestei afecțiuni:

Traumatisme, leziuni la nivel pelvin, coloanei vertebrală sau membere. Multe  lovituri și traumatisme pot apărea chiar în timp ce animalul se joacă sau aleargă. Trebuie să acordați o atenție deosebită porcușorului ce nu prea face exercițiu fizic datorită riscului crescut de apariție al traumatismelor, datorat densitații osoase scăzute. 

Procese degenerative precum spondiloza, osteoartrita, degenerarea sau ruptura discului intervertebral.

Toate aceste procese degenerative se vor diagnostica pe baza unei radiografii și a unui consult amănunțit la medicul veterinar curant. Tratamentul lor se bazează pe adminstrarea de cortincosteroizi sau antiintinflamatorii nesteroidiene. De asemenea suplimentele pe bază de glucozamină dau rezultate bune în artrite sau bolile degenerative osoase.

Paraziți - microsporidioze produse de Encephalitozoon cuniculi. Doar în cazuri rare apar semnele de paralizie ale trenului posterior.

Infecții bacteriene.

Infecții virale (limfocoriomeningita produsă de un ARN virus ce apare în cazuri experimentale). 

Accident vascular cerebral.

Intoxicații. Porcușorii care sunt lăsați prin casă sau afară nesupravegheați pot avea acces la diverse plante toxice sau obiecte confecționate din metale grele - bijuterii, cuști metalice, vopsea etc.

Pentru stabilirea exactă a cauzei ce a produs paralizia și un tratament adecvat, trebuie să mergeți la un cabinet veterinar pentru un consult amănuțit.

Deficiențele alimentare pot duce la carențe vitaminice (vitamina C ) sau minerale (Calciu), determinând uneori apariția unei paralizii la nivelul trenului posterior.

Administrarea suplimentelor pe bază de calciu pot avea rezultate sau nu în acest caz de paraplegie, însă trebuie să ținem cont de faptul că aceste carențe de Caliciu vor afecta, în general, toate membrele, rareori doar pe cele posterioare.

Vitamina C are rol și în menținerea sănătații oaselor și articulațiilor, de aceea administarea unor suplimente pe bază de viatamina C pot ajuta porcușorul.

Trebuie să luați în considerare și faptul că mulți porcușori ce suferă de paraplegie nu se vor vindeca niciodată, chiar se poate să nu se identifice cauza ce a determinat apariția acestei probleme. Alteori aceștia își pot reveni în mod inexplicabil.

Astfel trebuie să vă pregătiți cu multă răbdare și atenție deosebită pentru porcușorul ce se află în acestă situație. Va trebui să îi asigurați un culcuș cât mai curat și moale, pe bază de rumeguș de bună calitate și paie. E bine ca hrana și apa să fie cât mai bine poziționate, astfel încât porcușorul să aibă un acces cât mai facil la acestea. Hrana trebuie să fie cât mai moale, pe bază de pelete ce au o consistență ceva mai moale, pentru a avea o digestie cât mai bună și să nu apară probleme de constipație.

Trenul posterior trebuie toaletat zilnic, cu șervețele umede speciale pentru animale, deoarece se va murdări de urină și fecale. De asemenea trebuie să acordați o atenție deosebită părții anterioare a corpului – abdomen și torace, deoarece pot apărea leziuni, datorită faptului că el se târăște pe acestă parte. Periodic ar trebui să toaletați unghiuțele de la nivelul membrelor posterioare, deoarece nu se vor mai putea toci de la sine, datorită lipsei de mișcare.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.