laura-dorca

Medic veterinar,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 


 

 

Î: Bună ziua!Am o cățelușă CRB în vârstă de 18 luni și cântărește aproximativ 50-55kg și un caniche de 12 ani care cântărește 5-7 kg. Ce pastile îmi recomandați pentru deparazitarea internă? Mulțumesc! Cristina

 

R: Paraziții interni se pot întâlni la o mare parte din animalele de companie, chiar dacă acestea sunt ținute doar în interior sau nu și sunt uneori greu de depistat.

De multe ori se întâmplă ca animalul să fie parazitat intern și să nu prezinte absolut niciun simptom, de aceea este important să se realizeze  deparazitarea internă periodic, aproximativ o dată la 3-4 luni.

 

Deparazitarea internă este foarte importantă pentru animal, deaorece paraziții interni neeliminați, în funcție de specie, prin stadiile lor de dezvoltare pot migra prin organism ajungând să afecteze diverse organe, ducând astfel la aparația diverselor disfuncții, precum și intoxicații.

De asemenea, o data ce efectuăm deparazitarea internă, trebuie să ținem cont și de faptul că o parte dintre acești paraziți interni sunt transmiși de către paraziții externi, deci trebuie realizată periodic și deparazitarea externă.

Dacă aveți mai mulți câini sau câine și pisică, deparazitarea internă trebuie efectuată în același timp la toate animale ce conviețuiesc.

Trebuie să țineți cont că o parte din paraziții interni se pot observa cu ochiul liber în fecale, o altă parte dintre aceștia sunt microscopici și pot fi detectați doar în urma unui examen coproparazitologic. De asemenea, nu toți paraziții interni pot fi detectați în fecale, de exemplu dirofilaria, se regăsește în circulația sangvină. Astfel trebuie să ținem cont ca produsul utilizat pentru deparazitarea internă să acoperie și acest tip de parazit, mai ales dacă locuiți într-o zonă ce are în apropiere lacuri sau zone unde sunt mulți tânțari.

 

Căile de transmitere a acestor paraziţi:

  • puiuții pot lua de la mamă paraziții, dacă aceasta nu a fost deparazitată intern înainte de a rămâne gestantă;
  • viermii rotunzi pot trece prin placentă la pui încă din perioada fetală;
  • prin laptele matern atunci când puiuții se hrănesc;
  • prin ingerarea de către câini de pământ, fecale sau alimente contaminate, care la un moment dat au venit în contact cu alți câini purtători de astfel de paraziți.

 

Ouăle viermilor intestinali ajunse în sol pot supraviețui perioade lungi de timp, iar în momentul în care ajung în tubul digestiv al animalului eclozează și determină infectarea animalului.

 

Pentru a preveni infestarea cu paraziți interni trebuie să:

 

  • să tratați animalul în mod regulat împotriva purecilor, care pot inocula prin înțepătura lor larve de paraziți interni;
  • să tratați în mod regulat animalul împotriva paraziților interni;
  • să acordați o atenție deosebită igienei personle, cât și a animalului .

  

Tratamentul constă în adminstrarea de produse cu acțiune deparazitantă, în funcție de vârsta lor, astfel:

  • cațelele și pisicile gestante se vor deparazita cu 2 săptămâni înainte de fătare;
  • puii de câine și pisică se deparazitează de la 1 lună, cu repetare la 10-14 zile, folosind produse speciale pentru pui;
  • animalele adulte se vor deparazita la o perioadă de 3-4 luni (deparazitarea se va repeta de câte ori este necesar).

 

Deparazitarea se face cu produse specifice tipului de parazit întâlnit, dar de cele mai multe ori se folosesc produse ce acoperă o mare parte din paraziți. Este indicat ca măcar de două ori pe an să realizeze un examen coproparazitologic pentru a se identifica (sau nu, după caz) exact specia de parazit/ți și a acționa cu produsul ce conține substanța activă ce acționează pe acea specie.

 

Produsele cele mai frecvent utilizate pentru deparazitarea internă au în compoziția lor următoarele substanțe activ:

  • grupa quinoline: praziquantel;
  • grupa tetrahidropirimidine: pyrantel embolat, pyrantel pamoat, oxantel;
  • grupa benzimidazol: fenbendazol, febantel;
  • grupa macrolide: milbemicin oxime.

 

Pentru deparazitarea internă există medicamente sub formă de pastă, comprimate, comprimate palatabile, sau pipete spot on care acționează atât asupra paraziților interni cât și externi. Recomandăm ca administrarea oricărui tip de medicament să se realizeze numai cu acordul medicului veterinar curant şi numai sub strictă supraveghere medicală.

 

Trebuie să conștientizăm importanța acestei deparazitări interne, deoarece acesta ajută la menținerea sănătății animalului nostru de companie, cât și a omului, deoarece o parte dintre acești paraziți pot fi transmiși la om. De aceea o igienă personală cât mai strictă este foarte importantă.

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.