Perușul nu are echilibru și este slăbit
R: Păsările de colivie sunt foarte sensibile, ele putând contacta o serie de afecțiuni virale, parazitare, bacteriene. Printre factorii etiologici se pot număra și carențele vitaminice (deficiențele calitative ale alimentației primite) sau stresul. Starea lor de sănătate poate fi uşor influenţată de condiţiile de microclimat, printre acestea numărându-se temperatura ambientală, curenţii de aer, condiţii stresante, prezenţa gazelor nocive sau a fumului de țigară.
Păsările au aproximativ aceleași simptome în cazul multor boli. O pasăre este bolnavă dacă stă zgribulită, nu mai este vioaie, nu mai cântă, nu se mai toaletează, nu mai mănâncă. Aceste manifestări nu trebuie să apără toate simultan. Poate apărea o singură manifestare sau în diverse combinații.
Problemele de echilibru și semnele nervoase întâlnite la păsări pot avea mai multe cauze, dintre aceste cauze cele mai frecvente sunt :
• tulburările de metabolism sau deficiențe în dietă, care se pot remedia prin administrarea de suplimente vitamino-minerale și prin diversificarea dietei astfel încât, să raspundă cât mai bine nevoilor păsării dumneavoastră;
• insolația consecutiv expunerii prelungite la soare sau la anumite surse de căldură;
• atacul vascular cerebral care poate apărea datorită unui cumul de factori (dietă, factori de mediu, vârstă înaintată) și în funcție de cât de grave sunt simptomele, pot fi mai ușoare (tremur al capului sau al altor părți ale corpului- aripi, picioare) sau mai grave (poate apărea paralizia). Consecutiv unui atac vascular cerebral poate apărea și pierderea echilibrului atunci când apar întreruperi ale circulației sanguine în centrul echilibrului din creier;
• contuzie la nivelul capului care datorită zonelor creierului (zona în care este situat controlul echilibrului) pe care le afeactează poate da semne nervoase cum sunt cele descrise de dumneavoastră;
• tumori la nivelul creierului;
• intoxicația cu anumite substanțe sau consecutivă ingerării de plante decorative;
• intoxicația cu diferite substanțe insecticide;
• pierderea fluidelor corporale cauzată de hemoragie, diaree sau vomă.
Dintre carențele vitaminice, cel mai des întâlnite sunt hipovitaminoza A, hipovitaminoza D și hipocalcemia. Păsările supraponderale sunt susceptibile la dezvoltarea artritei sau a bolii ficatului gras. Perușii pot dezvolta și tumori, cele mai frecvente fiind lipomul și fibromul.
Puteți să îi administrați vitaminele cu ajutorul preparatelor speciale care se adaugă peste mâncare (Suplimente nutritive sub formă de perle și pudră) sau în apă (Suplimente nutritive sub formă de preparate lichide). În același timp trebuie să îi puneți în colivi un os de sepie sau un bloc mineral pentru un aport constant de calciu și minerale și pentru tocirea ciocului și a gheruțelor.