Î: Peruşul meu îşi smulge penele. Într-adevăr nu are pereche şi mă întreb dacă să-i cumpăr totuşi o fetiţă. Puteţi să-mi spuneţi de ce îşi smulge penele? De fapt sunt fulgi mici, nu penele mari. A fost puţin bolnav, dar acum e bine, mănâncă, se joacă la fel ca înainte, dar nu-mi explic ce are cu penele.

R: Smulgerea penelor la papagali apare de cele mai multe ori pe fond de stres, dar mai poate fi şi urmarea prezenţei paraziţilor externi. Papagalii resimt cu mare uşurinţă orice schimbare de mediu, prezenţa unei persoane străine neagreate, lipsa de afectivitate, boală etc., toţi acești factori declanşând stresul.

În cazul de faţă este posibil ca afectarea stării de sănătate să contribuie la declanșarea smulgerii penelor. Prezenţa paraziţilor este uşor sesizabilă cu ochiul liber, iar dacă aţi exclus această posibilitate, singura variantă rămasă este aceea de a combate stresul.

Nu uitaţi, de asemenea, să acordaţi peruşului toată atenţia dumneavoastră, întrucât această relaţie strânsă pe care papagalii o au cu proprietarii poate ajuta foarte mult în combaterea stresului.

În cazul în care nu aveţi timpul suficient necesar pentru peruşul dumneavoastră, este o bună idee, într-adevăr, să încercaţi să îi găsiţi o parteneră de viață. O îmbunătăţire a calităţii penajului o veţi observa cel mai devreme în trei săptămâni, de aceea este important să aveţi răbdare şi să nu vă îngrijoraţi dacă nu avem rezultate imediate.

O alimentaţie variată cu un adaos de vitamine şi poate şi un partener de viaţă ar trebui să rezolve negreşit aceste mici probleme de comportament.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.