Î: Bună ziua. Peruşul meu are un picior pe care nu îl mai poate mişca, nu mai poate sta pe el. Am fost la medic şi mi-a spus că are exces de calciu. Am scos piatra de sepie din colivie. Ce trebuie să mai fac pentru a-şi reveni? Există remediu? Menţionez că mâncare nu vrea decât mei.

R: Lipsa mobilităţii piciorului poate avea drept cauză o fractură ce se va diagnostica radiografic, poate fi un simptom al gutei sau poate fi consecinţa unei lovituri ce se poate remedia cu ajutorul unor antiinflamatorii. Depunerea excesivă de minerale la nivelul articulaţiilor poate fi o cauză a problemei, dar vă recomand efectuarea unei radiografii pentru a confirma acest diagnostic.

Guta se caracterizează prin episoade acute de artrită caracterizate prin articulaţii înroşite, edemaţiate, dureroase şi mai calde decât alte regiuni.

Trebuie ştiut că guta apare foarte rar la câini, mai frecvent fiind diagnosticată la dalmațieni. Cel mai frecvent apare la păsări.

Cauzele apariţiei gutei includ alimentaţia bazată pe carne, traumatismele fizice sau poate apărea post-operator. Animalele obeze, cu niveluri lipidemice anormale, hipertensive, cu afecțiuni renale, cu saturnism, cu anemie hemolitică, cele hrănite cu mâncăruri cu exces de sare sunt predispuse acestei afecţiuni şi determinismul genetic.

Factorii medicamentoşi ce pot declanşa maladia sunt folosirea de diuretice şi a antibioticelor din categoria cefalosporinelor. Diagnosticul cert al gutei se pune prin teste ale lichidului sinovial sau a depozitelor de cristale din articulaţii. Radiografiile sunt utile în diagnosticarea gutelor, însă dau puţine indicii în ceea ce priveşte gutele acute.

Tratamentul se face prin utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, precum carprofen sau meloxicam, cu glucocorticoizi precum dexametazonă, hidrocortizon şi prednisolon sau cu colchicină.

Compresele locale cu gheaţă timp de 20-30 minute, de mai multe ori pe zi, pot reduce durerile articulare.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.