Î: Bună ziua! Mi-am cumpărat un papagal peruş şi în magazin se purta normal... L-am adus acasă şi nu bea apă, nu scoate zgomote, nu prea mănâncă. Oare se adaptează greu? Vă rog frumos să îmi explicaţi un pic de ce reacţionează în acest fel şi ce ar trebui să fac?!
Mulţumesc!

R: Păsările în general sunt animale uşor stresabile. Pot reacţiona prin stres intens la stimuli ca: zgomote intense, transporturi prelungite, încăperi noi, contact cu persoane noi sau animale, curenţi de aer, lipsa hranei sau a apei. Din această cauză se întâmplă uneori să refuze hrana sau apa şi să stea retrase în colivie. De asemenea, separarea de pereche este un motiv de stres.

Poziţionaţi colivia într-un spaţiu cu luminozitate moderată, ferit de curenţii de aer, unde celelalte animale de companie nu pot ajunge. Evitaţi să mutaţi colivia din spaţiul respectiv până când pasărea nu s-a acomodat.

Urmăriţi prima dată animalul de la distanţă şi observaţi ce comportament are. Evitaţi pentru câteva zile contactul direct cu pasărea.

Asiguraţi-vă că are acces facil la hrană şi apă, că dispozitivele nu au margini tăioase şi au acelaşi sistem de alimentare ca cele cu care a fost obişnuit peruşul. Apa, hrana şi dispozitivele de adăpare şi hrănire să nu aibă mirosuri sau gust diferit.

Întrebaţi personalul de la care aţi achiziționat pasărea ce tip de hrană a fost administrată. Urmăriţi ce hrană preferă. Se poate ca hrana pe care dumneavoastră o administraţi să îi displacă şi să nu consume.
Dacă starea păsării se agravează refuzând hrana şi apa, eventual apar şi alte tulburări, mergeţi cu pasărea la medicul veterinar să observe dacă nu cumva pasărea este bolnavă.

Pentru mai multe detalii despre îngrijiea peruşilor, vă rugăm să citiţi articolul despre aceştia din cadrul website-ului nostru de la rubrica "Animalul meu de companie", secţiunea "Păsări".

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.