Pisica mea a vomitat
Î: Duminică pisica mea a refuzat să mănânce de dimineaţă. Din moment ce n-a mâncat nimic, duminică a vomitat salivă de câteva ori, apoi un lichid gălbui. Luni a vomitat iar un lichid gălbui. Am fost la medicul veterinar şi i s-a făcut Metoclopramid şi perfuzie cu ser Ringer. Medicul veterinar a zis că trebuie să mănânce, însă nu a mâncat aproape nimic. Nu ştiu din ce cauză s-a întâmplat asta. Este un motan activ, nu este deloc leneş. Azi a vomitat doar o dată o spumă galbenă. Nu este castrat încă, însă aş dori să îl castrez cât mai curând posibil, deşi nu suntem foarte încântaţi că trebuie să facem asta. Ce putem să-i dăm să mănânce? Ar trebui să mergem în continuare la veterinar? Ce facem în cazul în care starea lui nu se îmbunătăţeşte? În anumite locuri i-a căzut şi blana. Medicul veterinar s-a uitat, dar a zis că nu este nimic deosebit. Ieri a avut şi febră. Iese afară; este posibil să fi mâncat ceva din gradină? Cât să aştept până ar trebui să înceapă să mănânce? Am fiert lapte şi l-am amestecat cu apă (la recomandarea medicului), dar a refuzat. Vă mulţumesc mult pentru timpul pe care îl acordaţi pentru răspunsul la întrebarea mea, Raluca |
R: Voma este un reflex natural ca o consecinţă a iritaţiei de la nivelul faringelui, esofagului sau stomacului şi este de regulă un semn al unei tulburări gastrice acute şi mai puţin al unei afecţiuni a altui segment digestiv, cum ar fi boli ale sistemului nervos central.
Tulburările gastrice apar şi datorită gastritei, paraziţilor intestinali, ulcer, corpi străini şi a altor tulburări de la nivel abdominal care conduc la vomă, cum ar fi: inflamaţia pancreasului, peritoneului sau bolile de ficat, precum şi dezechilibre metabolice şi hormonale. Cauza poate fi de asemenea reprezentată de afecţiuni ale rinichilor, hipofuncţia suprarenalelor, hipertiroidism, dezechilibre electrolitice şi starea de anxietate.
Specifică pisicilor este formarea ghemelor de păr la nivelul stomacului, în urma toaletărilor zilnice. Acestea actionează ca un corp străin şi influenţează digestia ducând în final la regurgitare sau vomă. Pentru a preveni acumularea ghemelor de păr la nivelul segmentelor digestive, este indicat să se folosească produse destinate acestei probleme, cum ar fi Malt paste (pastă de malţ). Aceasta conţine fibre şi uleiuri vegetale ce ajută la eliminarea ghemelor de păr.
De asemenea, o altă cauză a vomei poate fi reprezentată de intoleranţa alimentară ce se asociază cu simptome la nivelul pielii (mâncărimi, miros al pielii, cruste, depilare, căderea părului) şi la nivel gastro-intestinal (vomă şi/sau diaree). În acest context este indicată folosirea unei diete alimentare pentru alergie la hrană, respectând indicaţiile medicului veterinar.
Din moment ce voma este singurul simptom, este cu siguranţă necesar să se treacă de la mâncarea obişnuită la o dietă special concepută pentru probleme intestinale (Royal Canin sau Hill’s). Mâncarea umedă este de preferat deoarece acţionează mai delicat asupra mucoasei gastrice iritate. Acest tip de hrană are o digestibilitate ridicată, este săracă în grăsimi şi conţine fibre care previn senzaţia de vomă. În aceste condiţii este necesară vizita la medicul veterinar, pentru determinarea cauzei şi pentru prescrierea tratamentului adecvat.