Ioana Strungaru, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua!

De cateva zile tot vine o pisicuta la mine in curte si am observat ca are o problema la ochiul stang. Am citit pe net ca este vorba de pleoapa a treia dar la ea e prezenta non stop, de parca are ochiul alb. Alaltaieri era doar putin, acum nu am mai reusit sa ii fac poza dar s-a intins pe toata suprafata ochiului si nu stiu ce sa-i fac. De asemenea ii curge si ochiul si pare infectat. Nu am posibilitatea de a o duce la un veterinar pt ca nu ma lasa mama, dar incerc din rasputeri sa o ajut.

Va multumesc!

R: Pleoapa a 3-a este cunoscută şi ca membrana nictitantă. Este suficient de mare cât să acopere corneea, acţionând ca un element de protecţie, îndepărtând depunerile şi distribuind pelicula lacrimală pe suprafaţa globului ocular. Când animalul este alert, aceasta este retrasă şi este vizibilă doar o porţiune mică. Atunci când animalul este relaxat sau când clipeşte, pleoapa a treia trece în mod pasiv pe suprafaţa globului ocular. Mişcările pleoapei a treia sunt controlate parţial şi de sistemul nervos simpatic.

Funcţiile pleoapei a treia sunt:
- distribuirea filmului lacrimal pe suprafaţa corneei
- protecţia corneei şi îndepărtarea corpurilor străine de pe suprafaţa corneei
- prezintă glandă lacrimală care secretă 30-50% din secreţia precorneală
- funcţie imună prin foliculii limfoizi din structură

Situații în care pleoapa a treia (membrana nictitantă) devine evidentă:
- Tranchilizare. Unele medicamente ce afectează sistemul nervos pot duce la o evidențiere a pleoapei a treia, fiind un semn de intrare în acțiune al acestora
- Febra.
- Sinuzitele, rinitele, stomatitele, otitele, afecțiunile dentare, în general inflamațiile din zona capului.
- Afecțiuni inflamatorii ale sistemului nervos central.
- Slăbire accentuată, patologică.
- Starea de șoc sau coma.
- Traume, inflamații la nivelul ochiului, corp străin
- Unele intoxicații.
- Atunci când se pregatesc de luptă, în mod reflex, pleoapa a treia devine mai vizibilă, pentru a proteja ochii de traume severe.

Puteți să îi curățați ochiul cu ser fiziologic imbibat pe un disc demachiant, iar după ca și tratament local să îi aplicați un unguent/colir cu antibiotice de 3-4 ori pe zi.
Pentru stabilirea exactă a cauzei ce a dus la apariția simptomelor și pentru administrarea unui tratament corespunzător, vă recomandăm să vă duceți cu animalul la o clinică veterinară pentru realizarea unui control medical de specialitate.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.