Capturef

Alexandra Mincu, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua! Am un bichon in vârstă de un an jumate, de ieri are o stare alterata, ieri a mâncat puțin, azi a refuzat mâncarea(chiar dacă am încercat diferite feluri), acum am găsit o capusa pe el, i-am scos-o. Îmi recomandați un vaccin ca să nu se complice starea lui? Va multumesc!


R: 

Daca dumneavoastra observati ca animalul prezinta o stare alterata in urma muscaturii de capusa va recomand sa va prezentati de urgenta la un cabinet veterinar pentru examinarea fizica a acestuia , efectuarea de analize ( sange , urina ) si in cazul in care acesta este infectat de tratamentul aferent .


Babesioza este o boala parazitara cauzata de infectia cu Babesia, care la caine, poate sa fie transmisa prin muscatura de capusa, deoarece parazitul Babesia foloseste capusele ca pe un rezervor, pentru a ajunge la mamiferele gazda. Boala este, deseori, fatala.

Simptomele clinice ale Babesiozei sunt:
• lipsa de energie
• lipsa poftei de mancare
• pierdere in greutate
• febra
• umflarea abdomenului
• culoare neobisnuita a urinei
• culoare neobisnuita a scaunului
• gingiile de culoare galbena
Un caine bolnav de Babesioza, in special daca are nevoie de trasfuzii de sange, sau perfuzii, trebuie internat si monitorizat in permanenta.
Exista metode de tratament care s-au dovedit eficiente in suprimarea simptomelor, cu toate acestea, infectiile cu Babesia sunt persistente si, chiar si dupa recuparare, cainele trebuie tinut sub observatie si repetate regulat testele de sange. Este un proces lung si anevoios, care nu are intotdeauna succes, mai ales daca boala este intr-un stadiu avansat.
Cainelui ii va fi administrat unul dintre agentii anti-infectiosi, in functie de specia de Babesia care a cauzat infectia. Aceste medicamente se administreaza intravenos si, de obicei, in doze repetate la un interval de timp.
Care sunt sansele unui caine diagnosticat cu Babesioza?
Pronosticul pentru un caine diagnosticat cu babesioza este rezervat. De multe ori, efectele bolii asupra organismului sunt devastatoare si, desi a primit tratament de sustinere, animalul nu se mai poate recupera.

In prezent, nu exista niciun vaccin care sa impiedice imbolnavirea, de aceea, singura metoda eficienta este preventia.
Cum prevenim Babesioza?
Prevenirea babesiozei reprezinta, in primul rand, prevenirea infestarii cu capuse.
Deparazitarea externa riguroasa reprezinta aplicarea lunara a unei solutii spot on, asa cum sunt cele de aici, sau aplicarea unei zgarzi antiparazitare, care are efect pe o perioada mai lunga. Daca mediul in care traieste cainele este unul cu risc mare de infestare, atunci o combinatie intre cele doua solutii, poate sa fie eficienta.

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.