Î: Bună ziua, am un bishon în vârstă de 4 ani. De doua săptămâni ne confruntam cu o problema - cățelul nu poate urca scările, se urca cu greutate în pat ,am observat ca piciorul drept îl ridica câteodată în mers, țin sa menționez ca acum 2 săptămâni când au apărut simptomele am fost la medic si i s-a făcut un antiinflamator și mi s-a dat de la farmacia umana milgamma și carnitin. Mi s-a spus ca are febra musculara de la urcatul scărilor, acesta a fost efortul făcut în plus fata de obicei la momentul respectiv. După injecție cățelușul meu a început sa revină la activitățile normale dar de 2 zile am observat ca simptomele revin, am început tratamentul medicamentos. Ce investigații i-as putea face? Ma gândesc sa nu fie o alta problema și nu vreau sa las timpul sa treacă și sa fie prea târziu. Multumesc si o zi minunata!

R: Din ce descrieți dvs ar fi vorba de un proces dureros la nivelul coloanei vertebrale (regiunea lombara) sau la nivelul articulațiilor coxo-femurale (articulațiile șoldului). Cauzele pot fi determinate de:

  • Vârsta - odată cu înaintarea în vârsta ca și la oameni, câinii sunt predispuși la afecțiuni degenerative ale articulațiilor, denumirea medicala fiind "artroză" (nu prea este cazul pentru cățelul dvs având în vedere că este tânăr)
  • Traume - ce determină leziuni minore ale coloane vertebrale cauzate de o aterizare necorespunzătoare sau de o mișcare greșita/bruscă
  • Afecțiuni ale discului intervertebral 
  • Inflamații ale coloanei vertebrale sau articulare ce pot fi acute sau cronice.
 
Milgama conține vitamina B12 ce conform studiilor are principii nevrostenice dar nu ajuta la reducerea durerii sau inflamației iar carnitina este un supliment. Investigațiile ce le puteti efectua ar fi un examen radiologic dar ideal este să se facă cu un bilet de trimitere de la medicul curant ulterior pe baza rezultatului se vor obține date ce va oferi un ghidaj în alegerea unei terapii sau alte recomandări pentru animăluțul dvs.

 

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.