Î: Bună ziua. De la sfârşitul lunii aprilie 2010 sunt posesorul unui peruş achiziţionat de la un crescător de păsări exotice. Este o pasăre pe care o iubesc foarte mult, mai ales că este foarte cuminte, înţelegător, stă cuminte atunci când este mângâiat, inclusiv pe spate... chiar răspunde când este sărutat pe cioc, este foarte atent când i se vorbeşte. Deja a învăţat şi pronunţă câteva cuvinte şi chiar fraze simple, se lasă plimbat prin casă stând cuminte pe umăr, dar are marea problemă că până la acestă vârstă nu poate să zboare în adevăratul sens al cuvântului.

Dacă este lăsat pe covor sau pe un obiect gen fotoliu are tendinţa şi chiar face saltul dând normal din aripi, cu toate acestea îi lipseşte portanţa care l-ar putea menţine în aer. Instinctul de mişcare al aripilor, după observaţiile mele, îl posedă. Comparându-l cu peruşul pe care l-am avut înainte (care era un mestru al zborului), penajul aripilor acestuia nu este dezvoltat suficient. Îi creşte din timp în timp la exteriorul aripilor câte un fulg mai lung care are tendinţa de a se orienta să acopere codiţa, dar întotdeuna aceşti fulgi au căzut, rămânându-i tot timpul aripile mici.

La fel, fulgii din codiţă care ar trebui să fie lungi, bine conturaţi, slabili... lui îi creşte câte unul îndoit, zdernţăros, care după un anumit timp cade lasându-l fără o codiţă bine conturată. La vremea când l-am cumpărat mi s-a spus că avea aproximativ o lună, deci acum ar fi trebuit să aibă toate calităţile unei păsări adulte. Hrana este cea recomandată peruşilor, nu-i lipsesc vitaminele. Mănâncă Vitakraft, îi place mult Trill, mănâncă albuş de ou, morcov, codiţe de pătrunjel. Apa este Vogel Trank cu vitamina A&D3.

R: Într-adevăr, la vârsta de 6 luni, peruşul dumneavoastră ar fi trebuit deja să poată zbura. Se pare însă că are toate calităţile motrice în acest sens, însă după cum aţi precizat şi dumneavoastră, incompleta dezvoltare a penelor pare să fie problema portanţei. Analizând sortimentele de hrană administrate putem concluziona că peruşul are o nutriţie sănătoasă, însă întârzierea dezvoltării penajului poate fi rezultatul unei uşoare întârzieri în creştere sau o problemă de absorbţie a anumitor componente necesare creşterii penelor.

În continuare vă mulţumim pentru interesul acordat şi vă aşteptăm oricând şi cu alte întrebări pe website-ul nostru.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.