Procesul de producere a ouălor
R: Pentru procesul de producere a ouălor, păsările utilizează proteine și minerale.
Procesul de producere a ouălor este stimulat de o serie de factori, cum ar fi lungimea zilei, variația hranei, disponibilitatea hranei, comportamentul partenului (dacă există), etc. Nu este necesară fertilizarea pentru ca pasărea să depună ouă. Partenerul nici nu trebuie să fie prezent pentru ca femela să poată depune ouă.
Coaja oului conține cantități ridicate de calciu, ce provine din rezervele păsării. Oasele și musculatura asigură calciul necesar formării cojii de ou. Aceste depozite de calciu trebuie refăcute pentru ca organismul să poată funcționa normal.
Dacă nu se asigură necesarul de calciu se poate ajuge la hipocalcemie, care se manifestă prin retenția oului, deoarece musculatura uterină nu se mai poate contracta și expulza oul la exterior.
Pe perioada depunerii de ouă pasărea va defeca mai rar și va elimina cantități mai mari de fecale, urât mirositoare. Acest comportament apare pentru a se păstra cuibul curat, fără fecal.
Este important să se asigure o dietă competă, echilibrată, care să asigure nutrienții esențiali.
Pentru a se preveni depunerea cronică de ouă și în consecință toată cascada de probleme care pot apărea odată cu ea, se recomandă reducerea duratei de lumină pe parcursul zilei. Se poate asigura o durată de până la 10 ore pe zi. Astfel se previne eliberarea hormonilor care duc la producția de ouă.
Păsările pot depune un număr de pănă la 5-6 ouă. După ce a depus ouă acestea trebuie lăsate în colivie. Dacă se scot din colivie se stimulează producerea în continuare de ouă.
Pentru a se preveni depunerea de ouă trebuie eliminate din colivie toate elementele care pot stimula depunerea de ouă cum ar fi cuiburile, cutiile, su alte spații care pot fi folosite ca și cuib. Pe pardoseala colivie se poate pune un grătar pentru a crea un spațiu neadecvat pentru depunerea ouălor și pentru clocirea lor.