Î: Bună ziua. Am o nimfă de 3 ani, acum o lună nimfa mea făcea fecale moi ca apa, i-am dat un antibiotic și i-a trecut. Problema este că a slăbit deși mănâncă și am observat că i-a ieșit cloaca în afară. Zi de zi o spăl în zona cloacei pentru că i se adună fecale. Vă mulţumesc.

R: Cloaca este deschiderea comună a aparatului urinar, aparatului reproducător și tractului gastrointestinal la păsări.

Prolapsul este o problemă medicală serioasă și poate pune viața păsării în pericol. Prolapsul cloacal poate apărea în timpul sau imediat după perioada de depunere a ouălor.

Prolapsul poate apărea secundar contracțiilor în urma masturbării, depunerii ouălor, dezvoltării unor neoformațiuni intradominal care ocupă spațiu, pierderii tonusului sfincetrului cloacal.

Cauza poate fi formarea ouălor, care necesită o cantitate mare de calciu și în consecință poate apărea deficiența de calciu în sânge și țesuturi.

În urma hipocalcemiei toată musculatura este afectată, mușchii fiind slăbiți și având o contracție slabă.

Prolapsul cloacal poate fi cauzat și de infecțiile uterine sau colacale. Aceste infecții pot determina contracții care pot detemina expulzarea cloacei.

Factori care pot favoriza apariția prolapsului sunt: nutriția deficitară, obesitatea, cloacita, constipația, diareea, peritonita, neoformațiuni intraabdominale, depunerea excesivă de ouă sau de ouă cu formare anormală.

Diagnosticarea trebuie să implice palparea abdomenului pentru depistarea eventualelor formațiuni tumorale, examen citologic și bacteriologic după țesuturile prolapsului (care ajuta la terapia cu antibiotic). Trebuie realizată o examinare completă a cloacei, în general sub anestezie.
Păsările cu prolaps cloacal trebuie să primească îngrijiri medicale de urgență. Majoritatea sunt hipotermice și necesită încălzire, altele pot fi deshidratate.

Dacă prolapsul este expus aerului pentru o perioadă lungă de timp, șansele ca infecțiile să apară cresc semnificativ iar cu timpul țesuturile se usucă, producând iritații și alte contracții și în consecință mărirea prolapsului.

Se recomandă lubrifierea și repunerea prolapsului, însă trebuie acordată o atenție deosebită tipului de lubrifiant utilizat (cele de uz uman solubile în apă). Oricum indicația este să mergeți la medicul veterinar pentru tratament. Cel mai frecvent se ajunge la tratament chirurgical.

Pasărea cu prolaps cloacal trebuie să primească calciu, astfel existând șansa ca musculatura să își recapete tonusul.Factorii pe care îi putem controla pentru prevenirea prolapsului sunt: nutriția bună, mediul curat, prevenirea obesității etc.
La apariția primelor semne se recomandă vizita la medicul veterinar.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.