Î: Buna-seara! Am o femela hamster care a născut pe 3 februarie. Întrebarea este dacă pot să pun și masculul in cusca cu puii și femela fără să se reproducă? Am citit undeva ca masculi ( tatăl) poate avea grija de pui. 

Și a doua întrebare este dacă pot pune mana pe pui? Au până acum 15 zile și le-au dat ochii, umbla prin cușcă, mănâncă singuri. 

R: Aproximativ 3 saptamani dupa fatare, interventia asupra femelei, puilor si custii va trebuie sa fie minima. Curatenia in interiorul custii in care se afla hamsterita se poate realiza la aproximativ 2 saptamani dupa fatare. Se recomanda doar introducerea hranei, schimbarea apei de baut si curatarea zonelor foarte murdare. 

In primele saptamani de viata ale puilor, este esential asa cum am mentionat si mai sus ca interventia noastra sa fie cat mai rara, in caz contrar, din cauza stresului, femela risca sa isi abandoneze puii sau chiar sa ii si manance. In consecinta, aproximativ 3 saptamani de la nastere, se recomanda doar schimbarea rezervelor de apa si introducerea hranei in cusca.

La nastere puii de hamster sunt golasi, au ochii lipiti si depind in totalitate de mama lor, la scurt timp, culoarea lor va incepe sa se schimbe, iar primele firisoare de blana facandu-si aparitie la circa 4-5 zile de la nastere. In primele 10-12 zile de viata, corpul puilor va fi acoperit cu o blanita scurta. Tot in acest interval, pleoapele si urechile puilor se vor dezvolta. Intre timp, micii hamsteri vor incepe sa exploreze cusca, evadand din cuibul creat de mama lor, chiar dinainte ca ochii sa li se fi deschis.

Aproximativ la 14 zile de la nastere, puii vor incepe sa vada, iar in urmatoarele zile, vor incepe sa socializeze intre ei. Puii vor fii intarcati la circa 3 saptamani de la nastere, moment in care este indicat sa separam masculii de femele. Dupa intarcare se pot introduce in alimentatie sub forma de bucatele ou fiert, branza proaspata, legume si fructe.

In cazul in care nu mai doriti alti puisori, va recomandam sa tineti separat masculul de femela pentru a preveni o noua imprechere. Masculul poate fi introdus in cusca cu puisori, doar sub strica supraveghere, pentru a nu se intampla accidente neplacute.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.