Î: Buna ziua! Am doi pui de agapornis de 5 saptamani si tin picioarele intr-o parte. Raman asa sau pe pot vindeca?Va multumesc!

R: Doar în urma examenului clinic al păsărilor se poate pune un diagnostic corect ceea ce face necesară vizita la un cabinet veterinar. Problemele de postură ale păsărilor pot fi de natură congenitală, de natură alimentară, de natură neurologică sau datorită faptului că organismul acestora nu asimilează corect nutrienții din hrană.

Problemele de natură alimentară apar de regulă din cauza furajării păsărilor cu furaje necorespunzătoare. În perioada de creștere, păsările ar trebui să aibă acces la o hrană de bună calitate.

La tineret se întâlnește rahitismul fiind o boală de furajare ce constă în slaba calcificare a oaselor, ceea ce determină o dezvoltare corporală întârziată și perturbări în deplasare. Principala cauză a rahitismului constă în aportul insuficient în organism al sărurilor și al vitaminelor în special al vitaminei D din rațiile furajere, a întreținerii tineretului în locuri lipsite de razele solare din primele ore ale zilei. Această boală se poate datora și unor tulburări digestive ce nu permit asimilarea și absorbția corespunzătoare a sărurilor minerale, de asemenea a parazitării organismului. Ca și tratament în această afecțiune se recomandă echilibrarea rațiilor, cu suplimentarea de săruri de calciu și fosfor și vitamine (AD3E), în expunerea coliviilor cu tineret la razele solare din primele ore ale dimineții sau la raze ultraviolete. În paralel se fac examinări coprologice pentru cunoașterea stării de parazitare cu luarea măsurilor de dehelmintizare.

Cel mai indicat este ca dvs. să mergeți la un medic veterinar, eventual unul specializat pe păsări exotice pentru a se pune un diagnostic corespunzător.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.