Reactii alergice ce pot aparea dupa vaccin
Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Buna ziua!
Am vaccinat azi catelul Tekel si dupa vaccin este foarte suparat. Nu se joaca, sta intins si tremura putin. I s-a administrat vaccinul la 1 an.
Ce ar trebui facut?
Va multumesc!
R:
După vaccinare pot apărea reacții alergice. Despre acest lucru găsiți mai multe detalii pe pagina de web Reacţie alergică la vaccin. Importantă este și tehnica de inoculare a vaccinului. Dacă tehnica este greșită pot apărea granuloame, infecții etc. Vaccinurile sunt produse biologice cu regim special de păstrare și manipulare.
Vaccinurile constituie produse biologice care conțin un antigen. Acesta poate fi reprezentat de germeni atenuați, germeni inactivați sau părți componente ale acestora. Pe lângă acestea, vaccinurile conțin și diverși excipienți care diferă de la producător la producător și la care pot să apară reacții adverse.
După cum se specifică și în prospectele vaccinurilor, se pot înregistra reacții post-vaccinare de tipul unui șoc anafilactic (răspuns alergic exagerat) sau sub forma unui granulom la locul injecției. De regulă, inflamațiile apărute la locul inoculării sunt de dimensiuni reduse, nedureroase și au caracter trecător.
Apariția nodulilor după vaccinare este destul de frecventă la câini. Aceștia reprezintă o reacție locală a sistemului imunitar la injectarea unui produs străin corpului. De cele mai multe ori granuloamele vor dispărea de la sine (putând dura chiar și câteva luni de la apariția lor). În cazul granuloamelor se poate grăbi resorbția acestora prin aplicări de unguente antiinflamatorii sau de comprese calde câte 10 minute, de 2 – 3 ori pe zi.
În anumite situații poate apărea infecții la locul efectuării injecției (mai ales dacă nu s-au respectat condițiile de asepsie) sau, mai rar, se poate dezvolta o formațiune tumorală foarte agresivă numită sarcom (mase de ţesut ce cresc foarte rapid și care trebuie îndepărtate chirurgical).
În cazul apariției unor reacții adverse în urma administrării oricărui tratament sau vaccin este recomandat un control medical la cabinetul veterinar.
De asemenea, vă rugăm să țineți cont că acesta nu este un serviciu pentru soluționarea urgențelor medicale și răspunsurile pot întârzia, motiv pentru care vă recomandăm să vă duceți cu animalul la o clinică veterinară sau să apelați la serviciile unei ambulanțe veterinare în momentele în care observați apariția unei probleme de sănătate. Un tratament administrat în stadiile incipiente ale bolii va crește considerabil șansele de recuperare, va reduce durata tratamentului, precum și costurile acestuia.