Georgiana Paraschiv, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Pisica mea in varsta de 2 ani are un strat subtire de tartru la baza dintilor si o respiratie usor mirositoare inca de cand era mica. Exista un spray sau o pasta potrivite pt aceasta problema? Cum le pot aplica daca este usor agresiva?
Mentionez ca i-am dat mancare uscata speciala pt astfel de probleme, dar nu am observat nicio imbunatatire!
Multumesc anticipat pt raspuns!


R: 
Respiraţia urât mirositoare, numită şi halitoză, este rezultatul dezvoltării bacteriilor din gura animalului sau poate proveni de la nivelul plămânilor sau a tractului digestiv. Respiraţia urât mirositoare persistentă poate indica faptul că animalul are nevoie de o igienă dentară mai bună sau că există o problemă la nivelul organelor interne. Frecvent halitoza apare în cazul unor afecţiuni la nivel dentar sau gingival, unele animale fiind predispuse la apariţia tartrului sau plăcii dentare.
Posibile cauze ale halitozei:
- Prezența plăcii dentare sau a tartrului; dinţi sparţi, cariaţi sau abcese dentare,periodontita
- Tulburări gastrointestinale
- Infecţii ale sinusurilor
- Boli renale
- Ulcere sau tumori bucale
- Tulburări metabolice, cum ar fi diabetul
- Probleme igienico-dietetice (consumarea de produse alterate, coprofagie etc)
- Tonsilita, faringita.
Pentru determinarea cauzei exacte a halitozei este nevoie de examinare fizică a animalului şi de efectuarea unor investigaţii paraclinice. Pentru un diagnostic mai precis se utilizează radiografiile dentare, examinarea dentiţiei privind integritatea acesteia, analize biochimice de sânge pentru depistarea tulburărilor la nivelul organelor interne, ecografii etc. Tratamentul variază în funcţie de cauza halitozei.
Cum prevenim apariţia respiraţiei urât mirositoare?
- Prin controale medicale regulate
- Prin verificarea statusului dentiţiei şi cavităţii bucale
- Prin oferirea unei hrane de bună calitate, cu digestibilitate ridicată
- Prin oferirea de jucării şi recompense care stimulează rosul
- Prin periaj frecvent, ideal este zilnic (obligatoriu cu pastă de uz veterinar)
- Prin oferirea recompenselor cu rol de a schimba mirosul respiraţiei
- Prin utilizarea sprayurilor cu enzime, pentru prevenirea apariţiei plăcii dentare, tartrului.
Periajul dentar se face strict cu pastă special creată pentru animale, nu se va utiliza niciodată pastă de uz uman pentru că animalul o va înghiţi inevitabil, iar acesta irită stomacul. Pasta de uz veterinar este special creată pentru a putea fi înghiţită fără a dăuna în vreun fel.
Sprayul se pulverizează pe dinții pisicii, câteva pufuri, după care folosiți un șervețel moale și ștergeți zona dentară.
Puteți folosi și soluții care se administrează în apa de băut, care ajută la reducerea tartrului și reîmprospătează respirația.
Există și un gel antiseptic pe baza de clorhexidină ( Stomodine), ce are un spectru larg de acţiune antibacteriană care combate multiplicarea bacteriilor şi inhibă formarea plăcii dentare.
Dacă pisicuța este ușor agresivă, puteți apela la cineva ca să vă ajute să țineți animăluțul.
Vă recomand să aplicați sprayul/gelul când toarce, când este mai docilă, când vă jucați cu ea. Orice manevră trebuie să fie făcută cu blandețe, treptat pentru a se obișnui și a nu percepe ce îi faceți ca pe un stres.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.