Respiratie urat mirositoare la caini
Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Buna ziua ! cățelului meu ii miroase urat gura,îmi puteți spune ce as putea sa fac? Din ce cauza ar fi?Mulțumesc
R: Vă mulțumim pentru întrebarea dumneavoastră și pentru încrederea acordată.
Respirația urât mirositoare (halitoza) este rezultatul unei acumulări de bacterii la nivelul cavității bucale a câinelui, la nivelul plămânilor sau al tractusului digestiv. Prezența unei halitoze persistente poate fi un indiciu pentru necesitatea unei igiene bucale mai riguroase sau poate fi un simptom al unei afecțiuni digestive, la nivelul ficatului sau al rinichilor.
De cele mai multe ori, halitoza canină este cauzată de probleme dentare sau la nivelul gingiilor, iar unii câini (mai ales cei de talie mică) pot avea predispoziție la formarea tartrului. Dar și alte afecțiuni pot modifica mirosul respirației unui câine, cum ar fi:
• Respirație dulceagă sau cu tentă fructată poate indica prezența diabetului, mai ales dacă ați observat și o creștere a cantității de apă consumată de animal, precum și a producției de urină.
• Respirație cu miros asemănător cu urina poate indica prezența unei afecțiuni renale
• Respirație puternic respingătoare alături de prezența vomei, a pierderii apetitului și îngălbenirea ochilor și a mucoaselor aparente poate indica probleme la nivel hepatic.
Dacă observația apariția bruscă a respirației urât mirositarea sau schimbarea mirosului respirației este recomandat să vă prezentați cu animăluțul la medicul veterinar pentru identificarea exactă a cauzei producerii acestor modificări. Tratamentul halitozei va depinde de diagnosticul pus de medicul veterinar în urma realizării unui consult general și a unor teste suplimentare.
Tartrul se formează prin impregnarea plăcii bacteriene (pelicula de bacterii și resturi alimentare acumulată mai ales la baza dinților) cu sărurile de calciu prezente în salivă. Acumulările de tartru vor produce iritarea și inflamarea gingiilor care pot sângera și la o atingere ușoară. În timp se va produce retracția gingivală, precum și apariția bolii parodontale ce poate duce la căderea dinților.
Tartrul se poate localiza supragingival (reprezintă depozitele vizibile formate pe dinte) și subgingival (localizat în spațiile dintre dinte și gingie). Aceste depuneri atrag în continuarea bacterii și produc formarea a peliculei ce va duce la agravarea bolii în timp.
Detartrajul reprezintă o intervenție chirurgicală ce presupune îndepărtarea acumulării de tartru de la nivelul dentiției. Acest tratament constă în spargerea și înlăturarea depozitelor prin metoda manuală sau cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acest aparat are o ansă metalică ce vibrează sub acțiunea ultrasunetelor și, consecutiv vibrațiilor transmise printr-o peliculă de apă, duce la dezintegrarea tartrului.
Manopera în sine nu este dureroasă, dar sensibilitatea dinților de la acest nivel (agravată de gradul de dezvoltare al complicațiilor produse de tartru), precum și necooperarea animalului necesită folosirea anesteziei totale. În funcție de gravitatea afecțiunii, după detartraj, se poate recomanda masajul gingiilor cu un gel special, aplicarea de spray-uri antiseptice sau chiar administrarea de antibiotice simultan cu medicație antiinflamatoare.
Înaintea realizării oricărei intervenții chirurgicale ce presupune folosirea anesteziei este recomandat un control medical veterinar și realizarea unui set de analize de sânge (examen hematologic și biochimic) pentru aprecierea stării de sănătate a animalului, precum și cum va reacționa acesta la efectul substanțelor utilizate în realizarea anesteziei.
Cum prevenim apariţia respiraţiei urât mirositoare consecutiv apariției tartrului?
• Prin controale medicale regulate • Prin verificarea statusului dentiţiei şi cavităţii bucale
• Prin oferirea unei hrane de bună calitate, cu digestibilitate ridicată sau a unei formule speciale pentru asigurarea unei igiene bucale (Royal Canin VD Dental)
• Prin oferirea de jucării şi recompense care stimulează rosul
• Prin periaj frecvent, ideal este zilnic (obligatoriu cu produse de uz veterinar)
• Prin oferirea recompenselor cu rol de a schimba mirosul respiraţiei
• Prin utilizarea sprayurilor cu enzime, pentru prevenirea apariţiei plăcii dentare, tartrului.
Periajul dentar se face strict cu pastă special creată pentru animale, nu se va utiliza niciodată pastă de uz uman pentru că animalul o va înghiţi inevitabil, iar acesta irită stomacul. Pasta de uz veterinar este special creată pentru a putea fi înghiţită fără a dăuna în vreun fel.