Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua!Catelul meu se confrunta cu o dermatita,cauzata de purici.Recent i-am administrat pastila de deparazitare,a scapat de ei.Dar tot continua sa se scarpine in exces si are zone ale pielii iritate.Ce as putea sa-i dau ca sa opreasca aceste mancarimi?Exista vreun tratament?


R: 
Vă mulțumim pentru întrebarea dumneavoastră și pentru încrederea acordată.

Dermatita este un termen ce defineşte o inflamaţie a dermului însoţită de o serie de semne clinice aşa cum sunt: căderea părului, prurit (scărpinat), hiperemie (înroșirea pielii), exfolieri, cruste, deformări ale pielii (vezicule, pustule) etc.   Dermatitele câinilor pot avea mai multe cauze şi anume: alergeni (dermatite alergice – alergiile alimentare pot fi la sursa de proteină, la gluten, la soia, la ouă, la coloranții alimentari, la aditivi etc.), bacterii, fungi, paraziţi, traumatisme (dermatite de contact), dermatite a căror cauză rămâne necunoscută (dermatite atopice), dermatite seboreice.

Pentru a putea pune un diagnostic cert și determinarea tratamentului adecvat de care câinele dumneavoastră are nevoie trebuie realizat un consult dermatologic. Un control dermatologic complet va cuprinde: un consult general, un set complet de analize de sânge, citologie cutanată, raclate cutanate, tricograme, examen otoscopic și citologie otică, cultură bacteriană și antibiogramă, cultură dermatofiți și interpretare fungică a culturii, testare alergică intradermică, testare serologică in vitro (din ser sau sânge), prelevarea de probe pentru realizarea examenelor de biopsie etc.

Tratamentul problemelor cutanate diferă în funcție de afecțiunea identificată, putând conține: administrarea unei diete alimentare, tratamente locale (aplicarea de soluții/unguente, băi cu substanțe medicamentoase), terapie pe cale generală (pe cale orală sau injectabilă), administrarea de imunoterapie specifică, tratarea altor afecțiuni identificate etc. În anumite cazuri dermatitele au nevoie de tratamente îndelungate de câteva săptămâni sau luni de zile.

În cazul produselor antiparazitare sub formă de comprimate mastibile, efectul acaridic apare la câteva ore după atașare. Cu alte cuvinte, după ce purecele a mușcat și a început să se hrănească cu sângele câinelui este nevoie de câteva ore pentru ca efectul produsului să se instaleze și, astfel, parazitul să fie omorât. În tot acest timp câinele poate fi deranjat de prezența paraziților și se poate scărpina.

Pentru deparazitarea externă există mai multe tipuri de produse:

• șampoane antiparazitare din plante, care au efect repelent (alungă paraziții prezenți și împiedică alți paraziți să se urce pe animal) sau șampoane antiparazitare pe bază de substanțe de sinteză cu efect paraziticid (omoară paraziții prezenți pe animal);

• pudre pe bază de plante (acționează doar asupra puricilor) sau pudre antiparazitare pe bază de substanțe de sinteză (acționează asupra puricilor și căpușelor); • pipete (spot-on) cu efect imediat care acționează asupra puricilor, căpușelor, păduchilor sau pipete care acționează în plus și pe țânțari, muște și flebotomi;

• produse sub formă de comprimate masticabile a căror substanță acționează doar după ce parazitul intră în contact cu sângele animalului (după ce mușcă și începe să se hrănească). Aceste produse au o durată de eficacitate de 1-3 luni;

• zgărzi impregnate cu substanțe antiparazitare de sinteză, care acționează pe purici, căpușe, păduchi, zgărzi impregnate cu ulei de Neem - au doar efect repelent. Zgărzile au durată de acțiune cuprinsă între 3-8 luni, protecția începând la 2-3 zile după ce sunt aplicate la gâtul animalului;

• spray antiparazitar din plante, cu efect repelent sau spray pe bază de substanțe de sinteză, cu efect paraziticid. Spray-urile au efect imediat și oferă protecție antiparazitară 7-15 zile.

Pentru a avea rezultate în lupta cu paraziţii externi se recomandă alternarea produselor de deparazitare externă (să nu folosiți mereu același produs) și aplicarea să se realizeze periodic, în funcție de recomandarea producătorului. De asemenea, puteți să asociați folosirea mai multor produse diferite concomitent. Foarte importantă este și deparazitarea mediului în care trăiește animalul. Aceasta se poate face prin soluții care se diluează în apă și se pulverizează la interval de două săptămâni.

 

 

 

 

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.