Scaune moi apărute la iepuraşi
Î: Bună ziua! În urmă cu câteva zile am luat un iepuraş, Berbec Pitic, femelă de 6 săptămâni. Îl hrănesc cu fân, grăunţe şi granule pentru iepuri. Până acum i-am dat doar hrană uscată, fără fructe, iarbă sau legume suculente, cu toate acestea iepuraşul are o dată sau de două ori pe zi câte un scaun moale, fără să fie diareic. În restul zilei, scaunele sunt normale, urinează normal şi starea generală este foarte bună. Vă rog să mă ajutaţi, nu ştiu care este cauza acestor scaune moi şi dacă ar putea să se agraveze sau să afecteaze starea de sănătare a iepuraşului. Vă mulţumesc! Bogdan
R: Iepurii au o digestie mai speciala care le permite să obțină mai multe nutriente din hrana pe care o mănâncă. Ei produc doua tipuri de fecale: crotine și crotine provenite din cecum. În mod normal iepurii nu mănâncă crotinele normale dar le vor mânca pe cele provenite din cecum.
Crotinele obișnuite sunt rotunde și uscate și nu stau lipite unele de celălalte și crotinele provenite din cecum sunt moi şi stau unite unele de celălalte ca un ciorchine de strugure.
Crotinele provenite din cecum nu sunt fecale, ele sunt mancare plină de nutrienți pe care iepurele ar trebui să o mănânce ca să își mențină sănătatea. Cei mai mulți nutrienți nu sunt absorbiți prima dată când iepurele mănâncă mâncarea și crotinele din cecum sunt produse de către organismul iepurelui pentru a mânca mâncarea încă o dată ca să extragă toți nutrienții din ea.
Crotinele cu o consistență mai moale pot apărea în mai multe situații :
- dacă se administrează hrană cu un conținut mare de carbohidrați sau fară suficiente fibre;
- după administrarea de antibiotic;
- datorită stresului;
- datorită unei predispoziții genetice.
Pentru remedierea acestei probleme este foarte important să îi asigurați iepurașului dumneavoastră o dietă adecvată. Pentru început ar fi bine să îi dați iepurașului doar fân până când crotinele încep să aibă o consitența normală. De asemenea, fânul stimulează creșterea motilității intestinale, lucru care va ajuta la restabilirea unui digestii optime. Ar fi bine să excludeți din alimentație hrana care conține semințe și să optați pentru una paletată. Introducerea de legume verzi ar trebui să se facă doar după ce crotinele sunt normale și doar câte un tip o dată la 48 de ore pentru a vedea dacă perturbă în vre-un fel digestia.
În cazul în care consistența fecalelor nu se schimbă sau devin semilichide, chiar apoase ar fi bine să mergeți la un consult la medicul veterinar.