Î: Păsările mele cinteze au fost ținute un timp îndelungat in mansarda pe timpul verii, spre sfârșitul verii au făcut 4 oua. Acum in mansarda e destul de frig pentru ele și ouăle lor, am încercat sa le iau in casa, dar când le-am luat ele au devenit agitate. Scoteau paiele din cuib si nu mai stăteau pe ele. Acum sunt in aceeași situație.

R: Cintezele sunt păsări extrem de sociabile, dar numai cu alte păsări, preferând să trăiască în pereche (chiar și de același sex). Se tem de oameni și nu le place să fie mângâiate sau ținute în palmă.

Aceste păsări ajung la maturitate sexuală foarte repede (la vârsta de 11 – 12 săptămâni), dar se recomandă ca împerecherea să aibe loc după vârsta de 6 luni. Fiind păsări energice și care iubesc zborul au nevoie de o colivie cât mai mare (minim 60 x 40 x 40 cm pentru o pasăre, pentru fiecare pasăre în plus spațiul va trebui mărit de 1.5 ori). Colivia trebuie așezată într-un loc liniștit și calm, ferită de curent. De asemenea, pe perioada ouatului poziția acesteia nu trebuie schimbată. Orice modificare duce la stresarea vizibilă a păsărilor.

Montați cuiburi cu o singură deschidere, de preferat în mai multe locuri pentru a oferi păsărilor posibilitatea de a alege cuibul pe care acestea îl consideră corespunzător nevoilor acestora. Asigurați-le zilnic aproximativ 14 – 16 ore de lumină.

Femela depune, în general, 3 – 8 ouă pe care le clocesc ambii părinți. Puii eclozează dupa 14 zile, iar dup 21 de zile părăsesc cuibul.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.