Seminte nedigerate in fecalele perusului
R: Semințele nedigerate în fecale sunt consecința unei hipemotilități prezente la nivelul aparatului digestiv și pot să apară din mai multe motive:
• Consecutiv unui dismocrobism la nivel intestinal
• Infecții bacteriene la nivelul gușii
• Infecții cu protozoare la nivelul intestinelor
• Indigestie ingluvială sau „gușa tare”
• Infecții virale sau fungice
• Prezența unor afecțiuni la nivelul organelor interne.
Pentru un diagnostic cert este necesar un examen complet al fecalelor și al conținutului de la nivelul stomacului triturat (gușa) pentru identificarea eventualelor bacterii/paraziți/miceți, precum și realizarea de culturi din aceste probe pentru identificarea substanțelor la care sunt sensibile (antibiogramă, fungigramă). În cazul în care aceste teste vor fi negative vor fi necesare investigații suplimentare pentru identificarea eventualelor procese patologice prezente la nivelul organelor interne (analize de sânge, ecografii etc).
Asigurați-vă că pasărea primește mâncare de calitate și echilibrată. Mâncarea peletată este cea mai completă variantă de hrană pentru păsări având în compoziție nu doar semințe, ci și fructe, cereale, legume și uleiuri, precum și adaosuri de minerale și alte ingrediente pentru susținerea florei intestinale. Pe lângă hrana de bază, este important să îi oferiți și fructe și legume proaspete: frunze de verdeață (nestropite, fără îngrășăminte chimice, spălate și uscate bine), mere, morcovi etc.
Pentru probleme de la nivel intestinal care nu au o cauză infecțioasă sau nu sunt consecutive unei alte afecțiuni ale organelor interne, ci sunt cel mai probabil consecința dietei sau a stresului se poate administra suplimentul Diropur sau Rodicare Instant. Carențele vitamino-mineralice pot fi combătute prin administrarea de preparate speciale, cum ar fi: Sera Vitamin Plus, Versele-Laga Omni-Vit sau Vitakraft Vita Fit.