Î: Bună ziua. Am avut timp de 19 ani o pisică ce a crescut odată cu fiica mea, dar care din pacate s-a stins în februarie a.c. Eu nu mai pot adpăta o altă pisică iar de un câine nu am timpul necesar să mă ocup, de plimbarile zilnice. Pentru că fiica mea îşi doreşte un alt partener de taină şi de joacă, m-am gândit că ar fi oportun să îi iau un dihor domestic.

Unde găsesc astfel de animaluţe şi sfaturi de îngrijire? Mulţumesc. Dana

R: Înainte de a vă achiziționa un dihor este bine să știți, că este potrivit ca animal de companie pentru un copil cu vârsta de peste 13-14 ani, deoarece dihorii au o manieră mai agresivă de a se juca și pot mușca.

Dihorul (Mustela putorius) este un carnivor de dimensiuni mici aparținând familiei Mustelidelor, răspândit în majoritatea Europei, nordul Africii și Asia. Acesta este un animal nocturn.

Ca și animal de companie este vioi, curios și îi place să se joace. Jucăriile pentru pisici sunt ideale și pentru dihori.

Timp de 10-15 ore pe zi, dihorii au nevoie de întuneric pentru a absorbi melanina.

Cușca dihorului trebuie să aibă dimensiunile minime 80x50x60 cm și este recomandat să fie prevăzută cu etajere, tunele și jucării.

Corpul dihorului este subțire și flexibil, cu picioare scurte adaptate mişcărilor rapide. Capul este mic, lat și turtit cu urechi mici și rotunde. Lungimea trupului fără coadă este de 30–50 cm, iar lungimea cozii este de 10–20 cm. Greutatea dihorilor variază în funcție de sex. Un dihor mascul ajunge la maturitate în jurul greutății de un kilogram, iar o femelă cântărește la maturitate 650-850 g. Dihorii nu prezintă dimorfism sexual.

Există câteva varietăți de culoare, culoarea blănii variind între cenușiu, maro sau bej pe spate cu lăbuțele și burta de culoare neagră. În jurul botului, pe vârful urechilor și înapoia ochilor prezintă niște dungi albe. Maxilarul dihorilor prezintă 34 de dinți.

 Are auzul și vederea bine dezvoltate, dar mirosul este simţul său cel mai dezvoltat. În sălbăticie, durata medie de viaţă este cuprinsă între 8 și 10 ani, iar domesticit poate trăi până la 15 ani.

Dihorul prezintă în regiunea perianală glande odorifere, cu ajutorul cărora își marchează teritoriul. De asemenea, secreţia acestor glande este folosită și atunci când sunt excitați, când sunt în pericol și pentru a lubrifia excrementele. Dihorii disting dacă mirosul a fost lăsat de un mascul sau de o femelă. Mirosul specific dihorilor este degajat prin mai multe glande situate pe suprafața corpului.

Dihorii sunt animale carnivore, un aliment ideal pentru ei având 32-38% proteine și 15-20% grăsimi de origine animală. Un conținut în proteină mai mare de 38% poate provoca tulburări renale, în special dihorilor în vârstă. Dihorii se hrănesc cu animale mici precum: șobolani, iepuri, cârtițe, păsări, reptile, amfibieni și crustacee, pești. Pe lângă acestea își mai completează meniul cu semințe, unele fructe, viermi, larve, insecte și ouă. Carnea și preparatele din carne de porc sunt nocive pentru dihori. Aceștia mai pot fi hrăniţi ocazional cu stafide sau unt de arahide, în cantități mici deoarece zaharurile pot provoca tulburări de metabolism. Vegetalele nu sunt recomandate în alimentația acestor animale.

Perioada de împerechere este între lunile februarie și aprilie. Gestația durează 35-45 zile și se nasc între 1-12 pui la o fătare. Puii deschid ochii la patru săptămâni de la naștere și sunt înțărcați la 8 săptămâni. Alimentarea suplimentară a puilor începe la vârsta de 3 săptămâni. Puii devin independenți după vârsta de 2-3 luni și se pot reproduce 9 luni de viață. Pentru a evita problemele de sănătate, dihorul de casă poate fi sterilizat înainte de a începe perioada de călduri.

Dihorii de casă necesită tăierea ghearelor, perierea blăniței și curățarea urechilor. Aceștia trebuiesc vaccinați împotriva maladiei Carre și a turbării.

Dihorii pot contacta viroze respiratorii sau intestinale, maladia Carre; pot dezvolta pneumonii, leptospiroză, turbare, diferite tumori (care afectează glandele adrenale, pancreasul ori sistemul limfatic) sau trichineloză.

Dacă vă hotărâți să achiziționați un dihor, puteți găsi de vânzare în magazinele Maxi-Pet sau la alte magazine de specialitate.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.