Capturef

Valentina Tudor, dr. med. vet.

MAXI PET Str. Sibiului, nr.10 Șelimbăr, Jud. Sibiu Șelimbăr 557260, Sibiu

Î: Buna ziua! Cainii mei azi au împlinit o luna. Pot sa le fac baie? Va multumesc!


R: 

Nu se recomandă spălarea puilor mai mici de 8 săptămâni. Până la această vârstă se pot utiliza șervețele speciale pentru juniori sau se pot șterge cu un prosop umed. După vârsta de 8 săptămâni se pot introduce șampoane specifice vârstei.

În cazul puilor care au o schemă de vaccinare ce se întinde pe parcursul mai multor săptămâni, trebuie acordată o atenție aparte, deoarece nu este indicat ca animalul să răcească. De aceea este necesară evitarea spălării animalului până la terminarea schemei de vaccinare. Însă, dacă totuși se hotărăște îmbăierea lui, acesta trebuie uscat bine, ținut la căldură, evitați curenții de aer până la uscarea completă atât a blănii, cât și a pufului de la baza blăniței care rămâne umed.

Spălarea puilor nu trebuie să fie mai frecventă de o dată pe lună. Dacă animalul se spală mai des, pielea i se va usca. Trebuie să luăm în calcul faptul că animalele au chimia pielii diferită de cea a oamenilor, de aceea se recomandă utilizarea produselor de uz veterinar şi este interzisă utilizarea produselor destinate oamenilor, pentru a nu se strica echilibrul pielii şi astfel să crească riscul apariţiei afecţiunilor dermatologice. Animalele nu au glande sudoripare, deci nu transpiră. Au doar glande sebacee, care secretă un sebum ce ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi blănii. Prin spălări frecvente se îndepărtează sebumul, iar pielea este astfel expusă apariţiei problemelor cum ar fi infecţii cutanate, iritaţii, eczeme, uscarea excesivă, iar blana devine mată.

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.