Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Acest spray repelent pentru pisici este nociv pentru pasarile de colivie? Am adoptat un pisoias si este tare neastamparat tot timpul vrea sa sara pe colivia cu pasari ..nu reusesc sa-l indepartez de colivie si m-am gandit ca poate reusesc cu ajutorul acestui spray daca nu este nociv pentru pasari. Si in cazul in care pot folosi spray-ul ma puteti indruma cum as putea proceda ?

R:  AMICI E FELICI Spray repelent este un produs creat pentru a ține câinii și pisicile la distanță de diverse obiecte și/sau zone. Este un produs ce poate cauza iritații grave la nivel ocular. De asemenea se recomandă a se evita inhalarea vaporilor produși.

Nu există studii sau informații legate strict de folosirea acestui produs pe cuștile păsărilor și de efectul asupra zburătoarelor. Dacă vă hotărâți să utilizați spray-ul, vă recomandăm să o faceți în mod prudent.

Alte metode prin care puteți să vă asigurați că pasărea este în siguranță în prezența pisicii sunt:
- Folosirea unei cușți masive ce nu poate fi dărâmată cu ușurință
- Suspendarea cuștii (dacă este de dimensiuni mici) de tavan și la distanță de orice suprafață (mobilă, pervaz) pe care pisica o poate folosi pentru a sări
- Spațiul dintre barele cuștii să fie cât mai mic pentru a nu permite introducerea lăbuței pisicii înăuntru
- Utilizarea unui lacăt pentru ușa de acces a coliviei (unele pisici pot învăța cu ușurință cum să deschidă cuștile păsărilor)
- Asigurarea cât mai multor locuri în care pasărea se poate ascunde (cutii, cuiburi, jucării etc)
- Folosirea unor benzi adezive pe suprafețele pe care se urcă pisica care să o deranjeze atunci când încearcă să se apropie de cușcă
- Așezarea unor coji de portocală în jurul coliviei (unele pisici nu suportă mirosul de citrice)
- Separarea animalelor în camere diferite atunci când nu sunteți acasă sau când nu le puteți supraveghea.

Puteți să încercați să dresați pisica să nu se mai apropie de colivie: atunci când vedeți că se apropie de cușca păsării folosiți comanda „NU!”, iar dacă nu se oprește puteți să folosiți un pulverizator cu apă sau un spray cu aer comprimat ce produce un sunet puternic pentru a o îndepărta. De asemenea, există astfel de dispozitive cu apă sau aer comprimat automate care, prin intermediul unui senzor de mișcare, vor speria pisica în momentul în care se apropie de colivie. Unele pisici învață repede să nu se mai apropie de zona respectivă prin aceste metode, altele au nevoie de câteva luni de zile de repetare a exercițiului.

Este important să vă asigurați că pisica are destule jucării la dispoziție care îi vor distrage atenția de colivie, preferabil cele interactive și cele care eliberează recompense.

Păsările de colivie sunt foarte sensibile la orice formă de stres. Comportamentul de prădător al pisicii, pe termen lung, poate avea un efect negativ asupra sănătății acestor ființe. Astfel, în cazul în care nu puteți determina pisica să nu le mai deranjeze, ar fi recomandat să încercați să le țineți în încăperi diferite.

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.