Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua ! Am un ciobanesc german de 5 ani si as vrea sa-l sterilizez. Am voie la aceasta varsta sa-l mai sterilizez sau este prea matur si as vrea sa-mi spuneti daca dupa sterilizare va mai pleca in cautarea femelelor?


R: 
În cazul masculilor deja maturi din punct de vedere sexual, castrarea are destule beneficii:

• se modifică comportamentul scăzând agresivitatea, acest lucru influențează mai ales problemele de relaționare dintre masculi;
• în unele cazuri instinctul de marcare a teritoriului scade sau chiar nu mai apare;
• numai există riscul de scăpa câinele de sub control atunci când acesta vrea să fugă după cățelele în călduri, deci este mai puțin probabil să se rănească în diferite accidente (lovit de mașină, să se rănească încercând să sară un gard etc.);
• se elimină din start probabilitatea apariției de cancer testicular;
• scad foarte mult șansele de apariție a diferitelor afecțiuni ale prostatei;
• scade probabilitatea apariției tumorilor perianale;
• scade stresul din perioadele de împerechere. Câinii trebuie să se reproducă și acest instinct este unul destul de puternic, astfel că în perioadele de împerechere organismul câinelui este destul de stresat de toate semnalele din mediu care îi spun că ar trebui să se împerecheze, însă el nu poate face acest lucru.
Trebuie să țineți cont că unele dintre aceste efecte apar în câteva luni de la momentul intervenției chirurgicale. Durează în jur de 6 luni până când hormonii sexuali se elimină din organismul animalului și nu mai influențează comportamentul acestuia.

Creşterea în greutate după operaţia de castrare sau sterilizare a câinilor, respectiv a căţelelor, este un mit. Cu toate acestea, afecţiunea poate apărea în cazul în care proprietarul nu îi asigură câinelui o dietă adecvată și mișcarea zilnică. Pentru a evita luarea în greutate, câinele nu trebuie să fie hrănit excesiv și să se respecte în tocmai recomandările de dozaj ale fiecărui producător în parte. De asemenea, trebuie să se respecte dieta dată de medicul veterinar şi să i se dea zilnic să mănânce la aceleaşi ore.

Orice operație, fie ea și de sterilizare, implică mai multe riscuri, fiind vorba despre anestezie și incizii profunde, în cavitatea abdominală. Riscurile vor fi apreciate de medicul veterinar care va efectua operația în baza unei consultații și a analizelor funcțiilor vitale. Vârsta poate constitui un risc în plus în situația animalelor foarte bătrâne și a celor cu afecțiuni ale organelor interne cu implicații în anestezie (rinichi, ficat, plamâni, inimă).

Cea mai bună decizie în privința sterilizării o puteți lua împreună cu medicul veterinar curant, acesta cunoaşte cel mai bine istoricul cățelului dumneavoastră și vă poate ajuta să luați decizia cea mai bună atât pentru dumneavoastră cât și pentru câinele dumneavoastră.

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.