Sterilizarea pisicilor imediat dupa terminarea alaptarii
Calistru Raluca, dr. med. vet. MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi |
Î: Bună ziua. Am o pisică (nu este de rasă) acum are pisici, încă alăptează. Aș dori să știu când ar fi cel mai bine dacă am opta pentru sterilizare. Mulțumesc.
R: Pisicile pot fi sterilizate imediat după ce nu mai alăptează puii. Sterilizarea duce la întreruperea furnizării hormonilor ce determină glandele mamare să producă laptele, așadar cantitatea de lapte produsă va scădea progresiv până la o cantitate insuficientă pentru a hrăni pisoii, iar apoi va înceta, caz în care, în funcție de vârstă, va trebui să îi hrăniți cu lapte praf destinat puilor de pisică sau să îi înțărcați.
În ceea ce privește puii, aceștia pot fi castrați chiar înainte de primul ciclu ( în cazul femelelor) sau după încheierea dezvoltării corporale ( în cazul masculilor). Aceste puncte de reper variază de la o rasă de pisică la alta. Sterilizarea timpurie a masculilor duce la dezvoltarea incompletă sau la nedezvoltarea caracterelor masculine specifice, deoarece hormonii secretați de testicule contribuie la manifestarea lor.
Castrarea pisicilor aduce beneficii precum reducerea comportamentului agresiv, marcarea teritoriului cu urină, comportament neplăcut în special în cazul pisicilor care stau în casă, dispariția simptomelor atunci când sunt în apropiere pisici în călduri, reducerea riscului de a manifesta anumite boli etc. Agresiunea teritorială se poate dezvolta față de alte pisici, câini sau chiar oameni pentru apărarea teritoriului prestabilit.
Există și o motivație medicală foarte importantă care pledează pentru alegerea acestei intervenții. Sterilizarea la pisici, mai ales dacă este făcută la o vârstă tânără, previne apariția complicațiilor la nivel genitourinar. Aceste complicații se manifestă prin colecții uterine (piometrul), neoformațiuni de tip canceros la nivelul ovarelor și uterului, fibroame uterine, cancere mamare, hiperplazii ale prostatei (chistice sau tumorale), cancerul testicular etc.
Pisicile castrate/sterilizate, atât masculii cât și femelele, sunt mai calme, mai docile și mai sociabile. Agresivitatea și teritorialitatea pisicilor se reduce semnificativ.
Pentru a tempera comportamentul agresiv al pisicii dvs, puteți să îi administrați hrană specială cu proprietăți pentru controlul stresului.