Î: Buna ziua! Am un iepuras loh si de cateva zile stranuta, se aude un clipocit in burtica ca si cand ar avea ascita, nu mai mananca ca inainte, e putin mai slaba dar foarte vioaie si azi si- a lins urina, ceea ce nu a mai facut. Ce as putea face sa fie bine? Va multumesc!

R: Iepurele dumneavoastră poate avea o viroză sau o bacterioză. Afecţiunea care provoacă strănutul este, cel mai probabil la nivel nazal, strănutul apărând ca urmare a unei iritaţii a mucoasei de la acest nivel.

Afecţiunile de la niveluri mai profunde ale sistemului respirator, şi anume la nivel faringian, bronhial sau pulmonar sunt situaţii în care simptomul caracteristic este tusea, şi nu strănutul.

Strănutul poate fi declanşat şi de o alergie la anumite substanţe sau particule ce pot fi inhalate de către animalul dumneavoastră. Dacă stă într-un mediu închis, strănutul poate fi declanşat din cauza excesului de amoniac din aer, de exemplu. Iepuraşul dumneavoastră poate fi alergic la particule din aşternutul sau: fân sau rumeguş. În acest caz încercaţi să îi schimbaţi mediul în care stă, sau sa aerisiţi mai mult acea încăpere, sau să îi schimbaţi marca aşternutului.

Cât despre tratament acesta se va institui in conformitate cu cauza apariției simptomatologiei și va fi administrat numai de către medicul veterinar. Vă rugăm să țineți cont că acesta nu este un serviciu pentru soluționarea urgențelor medicale și răspunsurile pot întârzia, motiv pentru care vă recomandăm să vă duceți cu animalul la o clinică veterinară sau să apelați la serviciile unei ambulanțe veterinare în momentele în care observați apariția unei probleme de sănătate. Un tratament administrat în stadiile incipiente ale bolii va crește considerabil șansele de recuperare, va reduce durata tratamentului, precum și costurile acestuia.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.