Alina Voicescu

Alina Voicescu, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua! Am un caine bichon havanez de 7 lunite. Azi a ramas cateva minute nesupraveghiat pe afara si de atunci stranuta foarte des si e foarte lenes, aproape toata ziua vrea sa doarma si nu prea se mai joaca .... ce e de facut? Va multumesc!


R: 

Strănutul reprezintă un act reflex al organismului ce apare în momentul în momentul înregistrării unei iritații la nivelul căilor respiratorii superioare și constă în expirații forțate. De asemenea, câinii pot prezenta și strănutul invers care se caracterizează prin inspirații forțate. Strănutul este acompaniat de o mișcare a capului în jos, cu gura închisă și, uneori, animalul se poate lovi cu botul de pământ. În cazul strănutului invers apare o mișcare a capului spre spate.

Orice câine poate prezenta aceste simptome, indiferent de vârstă sau rasă. În cazul câinilor tineri cele mai comune cauze ale apariției strănutului sunt infecțiile la nivelul căilor respiratorii, existența unor malformații congenitale la nivelul palatului moale sau infecții bronhiale. O altă cauză a apariției strănutul poate fi pătrunderea unui corp străin la nivelul căilor respiratorii, organismul încercând să îl înlăture prin aceste mișcări. Cele mai comune cauze ale strănutului la câinii bătrâni sunt prezența tumorilor intranazale sau afecțiunile dentare. Printre alte cauze ale strănutului se pot număra: prezența mucusului, obstrucții nazale, inflamații, secreții nazale în exces, pneumonia, vomitatul cronic, afecțiunile gastrointestinale.

Dacă strănutul apare des și pe o durată de mai multe zile, atunci se poate suspecta prezența unei afecțiuni respiratorii cauzată de diverse bacterii sau virusuri. Animalele vin în contact cu aceste microorganisme în parcuri, prin contactul cu alte animale, în canise, indirect prin intermediul hainelor și al încălțămintei de stradă etc. Riscul de a contacta o infecție respiratorie este mai ridicat la câini din cauza faptului că aceștia miros toate obiectele cu care intră în contact. La animalele în vârstă acest risc este mai ridicat din cauza scăderii protecției oferite de sistemul imunitar.

Virusurile comune ce determină afecțiuni respiratorii la câini sunt adenovirusuri, herpesvirusuri, virusul parainfluenței. Bacteriile cele mai des întâlnite sunt Pasteurella spp., Bordetella spp., streptococi,Chlamydia spp., Mycoplasma spp.

Cauzele neinfecțioase ale strănutului sunt:
• iritanții din casă: fumul de țigară, produsele de curățenie, deodorantele, parfumurile etc
• alergenii: alergiile de regulă se manifestă prin prurit și hiperemie la nivelul pielii și, la unele animale, prin strănut cronic
• prezența corpurilor străine
• abcesele dentare
• formațiuni intranazale.

Dacă episoadele de strănut sunt izolate, cel mai probabil este vorba de o iritație de moment la nivelul căilor respiratorii (de exemplu un corp străin sau un miros deranjant) care odată înlăturat duce la oprirea strănutului fără alte consecințe.

Pentru identificarea cauzei strănutului trebuie realizate o serie de analize, printre care amintim: analize de sânge (pentru identificarea prezenței unei infecții sau a unei alergii), endoscopie nazală și bronhoscopie (pentru identificarea prezenței unui corp străin sau a altor afecțiuni prezente la nivelul căilor respiratorii), radiografii, teste alergice, biopsii etc. În urma identificării cauzei strănutului se va putea stabili și o terapie corespunzătoare.

Alina Voicescu, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.