mihaelaa-vet

Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Pisicile din rasa Norvegiană de pădure sunt mai agresive de fel sau sunt cum le înveți de mici? Mulțumesc, Andra

R: Norvegiana de padure provine din Peninsula Scandinaviei. Este o pisică de talie mare ce atinge maturitatea deplină la vârsta de 3-4 ani. Este o pisică masivă cu blănița lungă, dar în ciuda masivității este foarte fină în ceea ce privește mișcarea. Se adaptează cu ușurință atât vieții de apartament, cât și în curte. Este o pisică foarte rezistentă la boli și stres.

Aceste pisici agrează prezența altor pisici sau a altor animale de companie. De obicei nu sunt agresive, dar comportamentul este influențat de mediul în care a crescut. Astfel, puii care cresc în compania unor persoane iubitoare sunt mult mai sociabili decât cei care cresc în curte singuri sau cu stapâni distanți sau cei ce petrec foarte puțin timp acasă.

Acest tip de pisică este foarte jucăușă și energică și adoră să fie iubită și să fie în centrul atenției, însă nu îi place foarte mult să fie ținută în brațe. Preferă să se gudure pe lângă stapân.

Relația dintre dumneavoastră și pisică trebuie să fie bazată pe comunicare și afecțiune, nu pe superioritate, deși uneori pisicile au tendința de a subjuga stăpânii. Este bine să nu alintați foarte tare pisica, pentru a nu fi foarte răsfățată, fiind de preferat să impuneți anumite limite.


Un alt lucru de care trebuie să fiți atenți este momentul în care pisica devine agresivă.  Este de dorit să stabilim clar motivul din pricina căruia pisica își schimbă comportamentul. A fost dintotdeauna agresivă? Există vreo acțiune ce o determină să fie agresivă? O deranjează ceva? Se simte amenințată? Este un gest care o face să se simtă în pericol? Tonul vocii o deranjează? Copii sunt prea obositori și prea insistenți?

 

Bogdan Manda, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.