Elvira Lupoae IS

Elvira Lupoae, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua!  Am o cățelușa pe care am adoptat-o de la un adăpost privat acum 2,5 ani. De la adăpost, am aflat ca primii 2-3 ani i-a petrecut pe strada, iar următorii 2, în adăpost. Când am adus-o acasă, era f stresata și obosita (după spusele unui medic veterinar). Și-a revenit în câteva săptămâni, iar de acomodat, s-a acomodat relativ repede.

Dar de când am adus-o acasa, are coșmaruri noapte de noapte. Nu sunt doar vise. După ce adoarme adânc, prezintă episoade în care mârâie, schelalaie, se agita foarte tare și, dacă pun mana în dreptul pieptului, simt cum ii gonește inima ca nebuna. De multe ori o trezesc (o simt cum se zbate pt ca doarme cu noi), dar se trezește f greu (adică trebuie sa insist pt ca doarme f adânc). După trezire, adoarme în câteva minute la loc și problema se repeta. Astfel de episoade sunt multe (7-10, chiar mai multe) în fiecare noapte și, uneori, și în timpul zilei când doarme adânc. Am încercat cu valeriana (la sfatul unor articole de specialitate), dar nu a avut nici un efect. De asemenea, mediul în care trăiește acum este unul linistit, fără certuri, strigate, agitație. Nu avem copii, deci nu o necajește nimeni. O iubim f mult, nu o certam deloc pt ca este f cuminte. Acum are aprox 7-8 ani. As aprecia f mult orice sfat care ar ajuta-o sa aibă nopți mai liniștite.
Mulțumesc și numai bine!


R: 

Din cauza traumelor suferite la o vârstă fragedă, animalele rămân uneori cu această teamă accentuată şi cu un psihic labil. Din păcate foarte multe lucruri nu prea puteţi face. Este posibil să rămână cu această problemă pe tot parcursul vieţii.
Trebuie să vă purtați cu el cu multă răbdare, înţelegere şi dragoste.
Mulți câini suferă de temeri și de fobii. Aceste fobii pot avea o varietate de cauze, inclusiv lipsa de socializare timpurie, experiențe din trecut negative sau chiar genetice. Temerile și fobiile unui câine pot duce la semne de frică cum ar fi: tremurul, salivarea, lătratul, comportamentul distructiv, izolarea și, în unele cazuri, agresiunea. Câinii speriați au o postură și un comportament specific. Animalele speriate stau cu capul la un nivel mai jos decât spatele, evită contactul vizual, au urechile culcate și coada între picioare, se adăpostesc în brațele proprietarilor etc.
De cele mai multe ori, unii factori pe care noi îi considerăm ca fiind normali, la animale, pot determina însă, declanșarea instalării fricii sau chiar a anxietății.
Lucruri precum: tunetele, artificiile, zgomotele puternice ( de ex.: zgomotului unei bormașini dacă stați la apartament, zgomotele produse de autovehicule mari), lipsa socializării timpurii, temperamentul animalului precum și anumite experiențe din trecut (vizita la medicul veterinar, tăiatul unghiilor sau toaletarea urechilor etc.) toate acestea pot declanșa în timp o schimbare în comportamentul animalului dvs.
Cele mai frecvente tipuri de "frici" existente la animale sunt următoarele:
- frica de tunet;
- frica de artificii;
- frica de a rămâne singur acasă mai mult timp dacă el a fost obișnuit ca mai mereu să fie cineva lăngă el;
- frica de veterinar;
- frica de mers cu mașina;
- frica de a cobori sau de a urca stările;
- frica de oameni;
- frica de străini;
- frica de copii;
- frica de obiecte ( din ce în ce mai mulți câini dezvoltă frica de anumite obiecte: aspiratorul, decorurile de sărbători, jucăriile copilului, echipamentele de construcție și multe altele. Foarte des, acest tip de frică poate fi îndepărtat, deoarece multe obiecte pot fi pur și simplu eliminate din vedere.
Câinii rareori depăşesc frica fără ajutor din partea proprietarilor.
Este important să rămâneți cât mai calmă pentru că animalele intuiesc foarte ușor emoțiile dumneavoastră. Treptat, în mai multe etape și sesiuni, apropiați din ce în ce mai mult animalul de zona/ obiectul/ persoana respectivă. Pe parcursul acestor procese premiați animalul, vorbiți calm, liniștiți-l.
Punând animalul să facă activități plăcute pentru el în situațiile care îi determină frică, treptat va scădea intensitatea fricii.
Dacă procesul de învățarea nu are progrese sau dacă nu vă descurcați puteți apela la persoane specializate în dresajul câinilor.

Elvira Lupoae, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.