mihaelaa-vet

Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am o broscuţă ţestoasă de 6 cm. Este tare drăguţă şi o am de şase luni. Apa este timpul caldă. Trebuie neapărat încălzitor şi lumină specială? Mulţumesc, Emanuela.

R: Mai ales în periada de creştere broscuţele ţestoase au nevoie ca apa în care tăiesc să aibă o temperatură cuprinsă între 26-28 grade Celsius şi de preferat temperatura să fie constantă. Dacă apa este rece broscuţele îşi încetinesc ritmul de creştere şi pot apărea afecţiuni mai ales la nivelul ochilor.

Dacă aveţi un alt sistem prin care asiguraţi acest necesar caloric al apei nu vă trebuie neapărat încălzitor. Dacă apa nu se menţine între aceste valori este de preferat să achiziţionaţi acest echipament pentru că în acest fel evitaţi problemele ce pot apărea. De obicei încălzitoarele sunt prevăzute cu temostat, aşa că atunci când apa atinge valoarea dorită, echipamentul se opreşte, reluându-şi activitatea când temperatura apei scade.

Despre lumina specială vă pot spune că există becuri sau neoane ce se pot adapta acvariului dumneavoastră. Acestea emit raze UV A şi UV B esenţiale pentru creşterea şi dezvoltarea broscuţei dumneavoastră.

Despre lumina specială vă pot spune că există becuri sau neoane ce se pot adapta acvariului dumneavoastră. Acestea emit raze UV A şi UV B esenţiale pentru creşterea şi dezvoltarea broscuţei dumneavoastră. În locuinţă nu îi puteţi asigura acet tip de lumină decât dacă animalul dumneavoastră beneficiază direct de lumină solară, fără a fi ecranate de o altă suprafaţă (aşa cum este geamul ferestrei sau al acvariului).

Fără o sursă de UV B broscuţa nu sintetizează vitamina D esenţială fixării calciului în oase şi carapace. Cu timpul acestea devin friabile putând apărea crevase la nivelul carapacei sau fisuri /fracturi la nivelul membrelor.

Bogdan Manda, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.