Tulburările tractului reproducător
Adriana Florentina Florea, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua. Am avut o cățelușă de 12 ani care din păcate a murit sâmbătă. A urmat un tratament pentru o scurgere vaginală 5 zile cu antibiotic injectabil la care a raspuns pozitiv după a doua administrare și aparent era vioaie și mânca. Era puțin cam obeză, 13kg pentru talia ei și sâmbătă am gasit-o la ușă aproape leșinată. A mai avut puterea să dea din codiță, respira greu, am luat-o să o duc la medic dar la jumătatea drumului a murit.
Nu pot sa îmi dau seama ce a avut, există și probabilitatea să fi fost otravită dar nu avea vomă, salivație excesivă sau convulsii și spasme musculare, poate ceva probleme cu inima? Vă mulțumesc. Alina R: Tulburările tractului reproducător pot afecta ovarele, uterul, cervixul, vaginul, vulva sau glandele mamare. Fiecare regiune individuală este predispusă diferitelor afecțiuni, dar există și afecțiuni ce pot cuprinde mai multe segmente ale aparatului reproducător. |
Afecțiunile uterului:
- Endometrita reprezintă inflamația mucoasei uterine. Acest termen este uzitat atunci când inflamația uterină apare după o gestație. De regulă, ea se dezvoltă datorită unei infecții bacteriene care se propagă de la nivel vaginal şi reușește să pătrundă în uter, atunci când cervixul este deschis.
- Metrita presupune faptul că toate straturile peretelui uterin sunt inflamate. Peretele uterin este îngroșat, friabil (se poate rupe ușor), conținutul uterin este galben-cenușiu.
- Piometrul este o afecțiune caracterizată prin acumularea de puroi în coarnele uterine. Apariția sa este în strânsă corelație cu ciclul sexual. Se manifestă doar în timpul diestrului, caracteristică ce îl deosebește de endometrita purulentă puerperală.
- Piometrul apare de obicei la femelele în vârstă, în general la 6-8 săptămâni după încetarea căldurilor, dar poate apărea și imediat după sfârșitul acestora. Nu există predispoziție de rasă.
- Unele tratamente hormonale pot avea ca efect secundar producerea piometrului (ex: administrarea progestagenelor în scop contraceptiv, utilizarea estrogenilor cu scopul de a produce avort).
Glandele endometriale și endometrul uterului (mucoasa uterină) se măresc în volum și predispun uterul la dezvoltarea diverselor infecții cauzate de bacteriile pătrunse prin cervix. Uterul se mărește progresiv în dimensiune, umplându-se cu un material purulent.
Afecțiunea poate evolua sub două forme clinice:
- piometrul cu cervix închis: nu se observă nicio scurgere vulvară, apare distensia abdominală (mărirea în volum a abdomenului), starea generală a animalului este vizibil alterată, adesea se instalează hipotermia (scăderea temperaturii) și anuria (încetarea patologică a urinării);
- piometrul cu cervix deschis: apar scurgeri vaginale cu aspect purulent, în cantitate variabilă. Femela se linge frecvent în zona vulvei pentru a se curăța, fapt ce poate duce la edemațierea vulvei și la apariția de eroziuni la acest nivel. Simptomele generale sunt mai puțin alarmante decât în cazul piometrului cu cervix închis.
Cel mai des, femela este prezentată la medic pentru abatere, anorexie, consum excesiv de apă (polidipsie) și urinări frecvente (poliurie).
Piometrul poate evolua acut sau cronic. Forma acută are evoluție rapidă, apre cel mai frecvent după sfărșitul căldurilor și, fără intervenția medicului, moartea animalului poate surveni în mai puțin de o săptămână. Forma cronică are o evoluție insidioasă, ceea ce duce la o stabilire tardivă a diagnosticului.
Piometrul nu se vindecă spontan, cel mai adesea producând complicații renale, digestive sau șoc septic.
Diagnosticul clinic se bazează pe datele anamnetice, pe simptomele observate, iar examenele complementare de confirmare sunt: ecografia, frotiul vaginal, examenul urinei, examenul sângelui, radiografia.
- Hidrometrul reprezintă acumularea de lichid limpede, fluid, în uter.
- Mucometrul reprezintă acumularea de mucus în uter. Suprapunerea infecției bacteriene poate duce la formarea piometrului.
Hidrometrul și mucometrul se diferențiază prin gradul de hidratare a mucinei.
Afecțiunile cervixului
Aici amintesc doar cervicitele, care sunt rare şi apar secundar vaginitelor sau metritelor. Inflamațiile sunt în general superficiale, putând exista și excepții și se caracterizează prin apariția unui exsudat mucopurulent. Celelalte afecțiuni ale cervixului nu sunt relevante în cazul prezentat de dumneavoastră.
Dintre afecțiunile vaginului amintesc doar vaginita, care este reprezentată de inflamația acestui segment al tractului reproducător. Ea poate apărea la cățelele de orice vârstă, dar o formă juvenilă este observată la cățelele cu vârsta mai mică de un an. Forma juvenilă a vaginitei de cele mai multe ori se rezolvă dupa primul ciclu estral. Alte cauze ale vaginitei pot fi reprezentate de defectele congenitale, infecțiile tractului urinar, infecțiile vaginale (bacteriene, virale), tumorile vaginale și traumatismele vaginale. Primul semn clinic este secreția vaginală.
În cazul cățelușei dumneavoastră, singura modalitate de a afla cu certitudine cauza morții era efectuarea unui examen necropsic. Pe baza leziunilor anatomo-patologice descoperite, coroborate cu eventualele examene complementare (examene citologice, histologice, toxicologice, bacteriologice, virusologice), medicul veterinar putea pune un diagnostic necropsic.