Tuse cardiacă la căței
Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Am un caine de curte, talie spre mijlociu, in varsa de 12 ani care de aproape 1 an are tuse cardiaca, conform spuselor medicului veterinar. Rugamintea mea este, daca exista vreun tratament sau medicamente care sa-i calmeze tusea.
R: Insuficiența cardiacă nu reprezintă o boală anume sau un diagnostic specific. Insuficiența cardiacă este un sindrom consecutiv unor disfuncții severe ce rezultă în imposibilitatea sistemului cardiocirculator de a menține o circulație sangvină adecvată.
Insuficiența cardiacă poate fi împărțită în 4 categorii, în funcție de modul de apariție al acesteia:
- Reducerea generală a abilității musculaturii cordului de a se contracta – acest aspect se poate diagnostica ecografic putându-se observa o activitate scăzută a pereților ventriculari în timpul contracțiilor. În cazurile de reducere semnificativă a capacității contractile atunci o circulație normală nu poate fi susținută. Această insuficiență cardiacă poate fi cauzată de: traume, infecții, toxine, anumite medicamente, șoc electric, infarct miocardic sau tumori. De asemenea, poate să fie de tip idiopatic – fără o cauză ce poate fi identificată.
- Obstrucția circulației sangvine la nivel cardiac – această insuficiență cardiacă poate să apară consecutiv unei compresii externe a cordului (de exemplu, acumularea de lichid la nivelului sacului pericardic, formațiuni tumorale, inflamații etc), anomalii la nivelul structurii cordului.
- Creșterea presiunii – rezultat al unei creșteri a efortului produs de pereții cordului pe termen lung. Poate să apară în urma unei obstrucții a circulației sângelui de la nivelul cordului sau a creșterii tensiunii la nivelul corpului sau a artelor pulmonare.
- Supraîncărcarea cordului cu un volum crescut de sânge – apare în situații precum disfucții la nivelul valvelor inimii, prezența șunturilor sau a defectelor septale, hipertiroidism, anemii.