daniela

Daniela Chelaru, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Pisicuţa mea are 2 umfături mari în zona glandelor mamare. Ce ar putea avea? 

Mulţumesc, Călălin.

R: Umflarea glandelor mamare poate apărea în perioada ciclului de călduri, pe perioada gestaţiei sau pe perioada lactației. Deci, poate fi cauzată de schimbări hormonale sau poate fi vorba de o problemă mai gravă. 

 

Hiperplazia mamară este caracterizată de creşterea rapidă a ţesutului mamar. Poate mima cancerul mamar, care are un prognostic grav. Este important să se diferenţieze hiperplazia mamară de cancerul mamar.

 

Hiperplazia mamară apare mai frecvent la pisicile tinere, nesterilizatem şi este rezultatul influenţei progesteronului asupra glandei mamare. La pisicile gestante sau cu pseudogestaţie nivelul progesteronului creşte, iar glanda mamară se poate dezvolta. Deşi nu este o afecţiune gravă aceasta crează disconfort pisicii şi se poate complica ajungând chiar la ulcere sau infecţii.

La femelele nesterilizate calea cea mai bună de tratament şi de prevenire a reapariţiei acestor probleme este sterilizarea. Cancerul mamar este a treia formă de cancer, ca frecvenţă, întâlnită la pisici. La pisicile nesterilizate riscul de apariţie a cancerului mamar este mult crescut faţă de femelele sterilizate. Cu cât femela este sterilizată mai devreme, cel mai bine înainte de primul ciclu de călduri, cu atât scade riscul de apariţie a tumorilor mamare.


Orice umflătură prezentă la nivelul glandelor mamare poate indica prezenţa cancerului mamar, de aceea se recomandă ca animalului să i se facă o serie de investigații şi anume analize biochimice de sânge, hemoleucogramă, radiografii, examen citologic, ecografii abdominale etc. După îndepărtarea tumorilor se recomandă efectuarea unui examen morfopatologic.

 

Toate aceste lucruri se stabilesc cu medicul veterinar care va consulta animalul şi va decide paşii următori.

 

La câini 50% din tumorile mamare sunt tumori maligne, din care jumătate se pot vindeca fără recidive. La pisici 85% sunt maligne. Tumorile maligne se pot răspândi şi la glandele şi limfonodurile învecinate. Incidenţa cancerului mamar este mai mare la animalele tratate cu produse hormonale sintetice pentru controlul perioadelor de călduri.


Ca metode de prevenire se recomandă :

  •  sterilizarea animalelor înainte de primul ciclu de călduri
  •  evitarea utilizării produselor hormonale
  •  vizite periodice la mediul veterinar, aşa încât tumorile să fie descoperite cât mai devreme, atunci când pot fi tratate cu succes şi fără recidive.
Daniela Chelaru, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.