Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Am un amstaff de 8 ani și de ceva timp a început să facă urdori la ambii ochi. I-am pus picături dar degeaba. Se curăță pe moment dar fac iar următoarea zi.

R: Printre cauzele ce pot duce la apariția semnelor descrise de Dvs. ar putea fi:

- Entropion – afecțiune ce se caracterizează printr-o modificare de poziție a pleoapei (inferioară sau superioară) pe o anumită zonă sau pe toată lungimea acesteia, caracterizată prin răsucirea către interior a marginii libere a pleoapei. Marginea liberă a pleoapei determină prin acțiunea iritantă a tegumentului și cililor, leziuni corneene de diferite grade (de la simpla eroziune până la ulcer corneean și perforarea corneei). Entropionul poate fi congenital sau dobândit, secundar altor afecțiuni ocular (unilateral sau bilateral, în funcție de afecțiunea primară). Apare mai frecvent la câinii din rasele ce prezintă „riduri„ pe față. Tratamentul este chirurgical.

- Trichiasis (creștere anormală a cililor către globul ocular), distichiasis (se caracterizează prin prezența a două rânduri de cili, din care cel posterior are o creștere, implantare și direcție anormală către globul ocular, determinând leziuni corneeane de grade diferite) sau cili ectopici (fire de păr ce cresc eratic pe marginea liberă a pleoapelor sau în grosimea acestora). Clinic se va observa o iritație continuă a corneei, conjunctivei sau sclerei. Tratamentul se va realize prin chirurgie sau ablație chirurgicală.

- Conjunctivite unilaterale/bilaterale de origine bacterienă, virală, micotică, parazitară sau alergică – acestea se caracterizează prin hiperemia generalizată a conjunctivei, epiforă (lăcrimare excesivă), edem conjunctival discret în conjunctivitele bacteriene, virale sau accentuat în conjunctivitele alergice. Secreția conjuctivală prezintă aspect diferit în funcție de etiologie. Pruritul este minim în conjuctivitele bacteriene, virale și sever în cele alergice, iar blefarospasmul este evident în cazut conjunctivitelor traumatice de corp străin.

Diagnosticul se va stabili pe baza examenului clinic, oftalmologic, citologic al secreției conjuctivale, bacteriologic, micologic, parazitologic, astfel fiind necesar să ajungeți la un cabinet veterinar pentru diagnostic și tratament corespunzător.

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.