Vârsta optimă realizării intervenției de castrare la pisici
Ioana Mitran, dr. med. vet. MAXI PET Str. Sibiului, nr.10 Șelimbăr, Jud. Sibiu, Șelimbăr |
Î: Buna ziua! Sunt persoane care sterilizeaza pui de pisica la 2 luni. Este bine acest lucru? Eu înțeleg că nu se dorește înmulțirea animalelor, dar nici așa de mici, asta înseamnă crimă. Sunt multe persoane care fac acest lucru și culmea așa zise iubitoare de animale, am impresia ca acest lucru este de fapt o afacere, cum sa faci așa ceva unor pui. Deci vreau să știu este corect? Va multumesc!
R: Vârsta realizării intervenției de castrare/sterilizare la câini și pisici a fost întotdeauna un motiv de controversă. Cu ani în urmă se recomanda ca femelele să fie sterilizate după ce au avut o gestație, apoi s-a recomandat după apariția primul ciclu de călduri, apoi la vârsta de 12 luni, 6 luni și tot așa.
La momentul actual se știe, pe baza dovezilor științifice obținute, că pentru sănătatea animalului este benefică sterilizarea femelelor înainte de apariția primului ciclu reproducător. Astfel, practic se elimină posibilitatea apariției complicațiilor la nivelul lanțului mamar consecutiv influenței hormonilor sexuali, precum și înlăturarea șansei de apariție a tumorilor ovariene sau a afecțiunilor uterine (cum este piometrul, considerat urgență medicală deoarece prezintă un risc crescut de a conduce la septicemie cu potențial efect letal).
La nivel mondial, în țările unde din punct de vedere legal nu se pot adopta animale care nu sunt castrate/sterilizate, se practică realizarea acestor intervenții până la vârsta de 5 luni, neexistând o o limită inferioară de vârstă. Majoritatea adăposturilor și asociațiilor utilizează vârsta de 6 - 8 săptămâni, cât timp starea de sănătate a animalului o permite. În acest fel, se reduce considerabil timpul de realizare al intervenției chirurgicale și timpul în care animalul trebuie să fie sub efectul anestezicelor (o medie de 5 -10 minute pentru fiecare animal), perioada de recuperare este mult mai rapidă, complicațiile post-operatorii sunt aproape inexistente, iar animalul poate fi plasat în noua lui familie mult mai repede, putându-se realiza o socializare corespunzătoare. Cu alte cuvinte, realizarea sterilizării la o vârstă cât mai mică este făcută pentru beneficiul animalului, din toate punctele de vedere.